DwergoOLDies februari 2019
20 februari 2019 |
0
0

“Ze zèn der weer”… de gouwe ouwe in Dwergonië, Heus-Story 17

“Ge kunt ut Schudde” is het carnavalsmotto van Dwergonië in 2019. En ja, Dwergonië zal dit jaar ook ‘schudde’ onder de klanken van de eigen ‘historische’ carnavalsmuziek. Gouwe ouwe carnavalskrakers zoals die vroeger overal op straat, in café en kroeg te horen waren, worden opnieuw´life´gebracht door -´what´s in a name?´- de DwergoOLDies. Te zien en te horen op vrijdagavond 1 maart om 21.40 uur in de Zeuve en zondag na de optocht om 17.40 uur bij Utopia. Zij zullen aan  de komende carnaval een extra dimensie toevoegen door een mooi stukje blauw gele muziektraditie nieuw leven in te blazen. Over die muzikale traditie in Drunen en over de DwergoOldies, gaat Heus-Story 17

Eigen traditionele carnavalsmuziek

Carnaval is een feest dat zeker voor een belangrijk deel leeft van de vele tradities, die ermee verbonden zijn. Zo ook in Dwergonië. Hier is de traditie van georganiseerd carnaval vieren – sinds 1958 – nog niet erg oud en zijn de doorgegeven en overgebleven rituelen lang niet zo talrijk als bijvoorbeeld  in Keulen, Maastricht of Den Bosch. Voorop staat natuurlijk ook in deze hoofdburchten van lol en leut de geheel eigen carnavalsmuziek. Veel van de hier geproduceerde ´schlagers´ kregen meer dan lokale zelfs internationale bekendheid. Vaak in een aangepaste versie. Zo werd het lijflied van Keulen “Viva Colonia” als  “Viva Hollandia”  in Nederland ook boven de Moerdijk een groot succes.                            Wat dat betreft kan Dwergonië met z’n vele muziekskes wel een – zij het bescheiden – deuntje meeblazen. Sinds 1959 met de titel “Anne Mina” over de plaatselijke carnavalsmascotte Mina kent Drunen  elk jaar een eigen  carnavalshit. Aan dit goed gebruik is helaas een einde gekomen met het ter ziele gaan van het “Speulgoedfestival” in 2013, wel heel toepasselijk met het nummer “Tradities” door BloasVaak.

 Het eerste singletje

Gegeven dat de muziek en met name de muziekskes het sterke punt vormden en vormen van de  Dwergonische carnaval is het idee geboren om tijdens de komende carnavalsdagen ‘gouwe ouwe’ autochtone carnavalsnummers nieuw leven in te blazen. Met name de krakers uit de tweede helft van de jaren 70, die toen  voor het eerst zijn opgenomen en op  – nu inderdaad krakende – 45 toeren plaatjes zijn  uitgebracht . Het eerste singletje uit 1976 gespeeld door een mix van twee in Drunen en omstreken legendarische kapellen De Mulders en De Dorstvlegels, werd door Wil van der Heijden en Bob Meerkerk nog gezongen in ‘keurig’ ABN:

Heb ik jou niet meer gezien , ja, ja, ja,! Gisteren of vandaag misschien, ja, ja, ja! Wat zie jij er lekker uit, ga je mee? Dan bouwen we een feestje met z’n twee …(tekst van Ietje Karsmakers)

 

´t Leste Wotter

“t Leste Wotter” uit 1978 is de eerste single in het “Drunens”. Het aparte van de tekst van de hand van Wil van der Heijden evenals de muziek, is bovendien de uitleg van het woord dwerg, waarvan de naam Dwergonië is afgeleid.

´t leste wotter carnavalshit Dwwergonië 1978

De naam is in 1963 bedacht door de toenmalige prins Dwerg II, Frie van Gorcom. Het woord heeft in de Drunense betekenis niks te maken met kabouters, dwergjes of kleine mensjes. Dwerg is de benaming van de twee sloten die ten zuiden van en parallel aan de Grotestraat liepen: de eerste en de tweede Dwerg. De laatste werd in 1978 gedempt en de KVD (Kommissie Vastenavond Drunen) speelde hierop heel handig in door dat jaar ter spekking van de carnavalskas als attribuut een  reageerbuisje te verkopen met jazeker door de brandweer uit de dwerg gepompt water, inderdaad “ ’t Leste Wotter”!

attribuut leste wotter 1978 Dwergonië

Ze zèn der weer, ja de kikkertjes

Van “’t leste Wotter”, werden zo’n 1000 plaatjes verkocht met een aanzienlijke netto winst voor de KVD. Bij dit succes wordt in 1979 aangehaakt  met een geheel bij een sloot  – excuus dwerg – passend vervolg. De nieuwe hit is een ode aan de kikkers: “Ze zèn der weer”. Het ontwerp van de driearmige Dwergonische kikker, zoals op de hoes te zien, is van de Italiaanse Vlijmenaar Angelo Andrean.

carnavalshit Dwergonië 1979 Ze zèn der weer

Op de plaat zingt het duo “Anderhalvenemmer”, lange Bob Meerkerk en de in vergelijking kleine Wil van der Heijden. De laatste tekent ook voor muziek, tekst en arrangement. Koor en orkest o.l.v. Wil Klerx geheel in stijl “De Wotterdraogers” genaamd, bestaat uit een mix van Drunense muziekskes en muzikanten. En de geschiedenis herhaalt zich, dat is nu na 40 jaar in 2019 met de DwergoOLDies weer het geval.

De DwergoOLDies

Bij Aojum Zat dat vorig jaar al het Leste Wotter op het repertoire nam en zelf in 1999 scoorde met “De Billekikker” – nog zo´n Van der Heijden kraker – is het initiatief ontstaan. Het idee om met muzikanten afkomstig uit zo verschillende kapellen als de Blaospepkes, BloasVaak, Inside Out, Un Peu de Tout, een Dwergonisch orkest te formeren, dat klinkt als een klok zodat de eigen historische hits in meer dan oude glorie en luister opnieuw tijdens de carnaval zullen klinken. De oude partituren zijn daartoe opgediept en ontstoft en waar nodig door Robbert-Jan Krook en Tijn Kloet aangepast. Die partituren zijn overigens ook voor andere muziekskes beschikbaar en wanneer zij op hun beurt dat ook doen met hun winnende Speulgoedfestival nummers kan op die manier de historie geborgd worden en een ´Dwergonisch Liedboekske´ gemaakt Op ook zo´n historische pleisterplaats van de Dwergonische carnaval, de Hei zijn de partijen vervolgens stevig en “lekker” ingeoefend.                                    Bijzonder is dat mensen als Peter Marisael en Wim Mulder, nu na 40 jaar weer van de partij zijn. Ook de beide zonen en kleinzoon van Wil van der Heijden, zoals te meer uit dit verhaal mag blijken een van de ‘grandfathers’ van het Dwergonisch carnaval, blazen mee. Verder nog een aantal inmiddels oudere jongeren die toen als “Mulderkes” figureerden.
Wie de door Aojum Zat en Henk de Wit in Drunen en omstreken wereldberoemd gemaakte “Kiepekooi” van Ad de Laat en “´t Kapelleke” oftewel “Avé Maria” (R.v.d. Heijden/J.v.Es, arr. Ad Kraamer) gaat zingen, blijft nog even onder de pet. Of beter onder de geelblauwe muts van de DwergoOldies; vrijdagavond 1 maart om 21.40 uur in de Zeuve en zondag na de optocht om 17.40 uur bij Utopia 

© Tekst en foto´s: Frank Durant

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee