03 februari 2019 |
0
0
FEB 10
Wanneer:
10:00
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
Dorpswandeling Nederhemert
Waar:
Start op parkeerterrein bij de speeltuin

Dorpswandeling Nederhemert door HKK Onsenoort

Zondag 10 februari houdt heemkundekring Onsenoort een dorpswandeling in Nederhemert-Zuid, oftewel ’t Aailand. De wandeling begint om 10.00 uur op het parkeerterrein bij de speeltuin. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is kosteloos. De wandeling wordt geleid door Ad Hartjes en Bart Beaard en op vertelpunten wordt verteld over de cultuurhistorie, de natuur en het omliggende water. Voor de ondersteuning van de wandeling is door de heemkundekring het fotoboek Dorpswandeling Nederhemert samengesteld. De wandeling gaat niet door bij sneeuw en/of gladheid.

Eén van de vertelpunten is bij het veer over de Afgedamde Maas. We vertellen dat postbode Pieter Smits (Pieter de Booi) van baron Van Wassenaar het veer en het veerhuis huurde. Ook dat de huidige veerboot gebouwd is op de leerschool van Scheepswerf Verolme in Heusden en dat op zondag niet gevaren wordt. Maar wel op de 1e zondagmiddag van de maand voor de kerkgangers van Nederhemert-Noord en dat deze kerkdienst in stand gehouden moet worden vanwege de monumentenstatus van de kerk op Nederhemert-Zuid. En er ligt ook nog een motorjacht, type Doerak, gebouwd op de Eistawerf van Nederhemert.

Postbode Hendrik Smits (1885-1973), bodeloop op de postdienst Heusden-Nederhemert. Collectie HKK Onsenoort

Uitgelichte foto: Afbeelding van de huidige veerverbinding over de Afgedamde Maas tussen Nederhemert-Noord en -Zuid. Foto Ad Hartjes

3-2-2019 © tekst en afb. HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee