20 januari 2019 |
0
1
JAN 31 FEB 06
Wie:
Bibliotheek Heusden
Wat:
Poëzieweek 2019
Waar:
Bibliotheken in Vlijmen, Oudheusden en Drunen

Poëzieweek 2019 met cadeautje (Heusdense) poëziekaarten

Poëzie is een cadeautje van taal. Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Tijdens de Poëzieweek van 31 januari tot en met 6 februari geeft de bibliotheek Poëziekaarten cadeau; vijf kleurrijke kaarten met een mooi gedicht bij het thema van de Poëzieweek: Vrijheid. Er zijn kaarten met gedichten van Ankie Peypers, Bart Moeyart, Ester Naomi Perquin, Geert De Kockere en Rodaan al Galidi.

Poëzie van Eigen Bodem

Daarnaast zijn er in de drie vestigingen van de Bibliotheek Heusden kaarten te verkrijgen van Heusdense Dichters. Het gaat om de prijswinnende gedichten van een poëziewedstrijd, onderdeel van het festival ‘Heusden dicht(er) bij Water’. De website HalloHeusden organiseerde dit festival op 23 juni 2018 vanwege de viering van Heusden700. Heusden dicht(er) bij Water’ werd gehouden aan de Nieuwkuijkse Wiel. De kaarten met gedichten: het gedicht over een dolfijn van de zesjarige Amélie Monpellier, het gedicht ‘De zee’ van Willemijn Dekker en ’t Moske van Martien Buijs staan in de drie bibliotheken klaar om met jou mee op reis genomen te worden. In samenwerking met HalloHeusden en de organisatie van Dicht(er)bij Water. https://halloheusden.nl

Vrijheid

Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend en daarom moet zij gevierd worden. Nederland doet dat op 5 mei, België op 11 november. De Poëzieweek viert de vrijheid 31 januari t/m 6 februari 2019. Vrijheid gaat over vrij zijn van bezetters maar ook over je vrij voelen als individu. En hier vrij over kunnen denken. Binnen de filosofie bevraagt men niet voor niets of de vrije wil wel bestaat. In hoeverre kan iemand werkelijke vrijheid aan? In de liefde willen we vrij kunnen kiezen en vervolgens willen de meesten juist weer niet (te) vrij zijn, eerder gebonden en trouw aan die ene, beklonken met een rite en een ring, verbonden met elkaar tot de dood. Onze levensovertuiging kunnen we vrij belijden maar waar gaat deze vrijheid over in onvrijheid voor anderen? Dat geldt ook voor de vrijheid van meningsuiting.

Poëzie is bij uitstek het genre om al deze vormen van vrijheid te bezingen. In een gedicht is alles mogelijk. Een dichter kan in zijn gedachten en gedichten zijn wie hij wil zijn en zijn verbeelding laten spreken. Hij kan voor altijd op vakantie gaan of de minnaar zijn van zijn/haar muze. De woorden van de dichter krijgen een andere betekenis, vervormen zich tot beelden, komen tezamen met elkaar en vervliegen weer of nestelen zich als een compositie in de lezer, tot jaren later. In een gedicht zijn alle gedachten vrij. Oorlogen worden beëindigd, dictaturen omvergeworpen. Niemand meer honger, iedereen een thuis. De liefde heeft haar lied, de dichter staat op de barricaden of verwoordt een serenade, de pen als wapen voor de vrijheid, het papier maagdelijk wit. www.bibliotheekheusden.nl.

31-1-2019 © tekst en afb. Bibliotheek Heusden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee