Open dag bij Scholengemeenschap de Overlaat

Een drukte van belang op zaterdag 19 januari bij de Overlaat. Groep acht’ers stappen voor het eerst deze ochtend met hun ouders in een nieuwe wereld. Want zo moet het overkomen op de elf en twaalfjarigen die over een half jaartje de basisschool gaan verlaten voorzien van een advies voor deze vorm van voortgezet onderwijs.

Open dag goed georganiseerd
Net als al die starters en hun ouders wacht ons bij binnenkomst het ontvangstcomité, bestaande uit algemeen directeur Dooijes en directeur onderbouw Buiks. Nog een aantal vriendelijke welkom-handjes en dan krijgen we bij de info-balie een looproute → volg de rode pijlen. Als eerste komen we in de gymzaal waar we met open mond kijken naar alle uitgestalde toestellen, sportende kinderen en de klimwand. We zien dat zelfs er aan rolstoel basketbal wordt gedaan, terwijl een paar meiden radslaand en salto springend over een dik, langwerpig luchtkussen dartelen. Sportleraar Mervyn Alvares vertelt dat de school beschikt over acht sportdocenten die alle acht breed zijn opgeleid. Ook wijst hij op de mogelijkheid om gebruik te maken van 2 uur extra les in de Sportsacademy. Leerlingen kunnen zich orienteren in verschillende sporten en uitvinden of een vervolgopleiding in die richting iets voor hen is.

Academy’s in soorten
Later op de middag ontdekken we dat er ook een Artsacademy (toneel en beeldend) is en een Techacademy en een Businessacademy. In de folder met info 2019/2020 lees ik dat er volgend jaar misschien zelfs een Foodacademy bijkomt. Al deze Academy’s helpen leerlingen alvast enkele stappen vooruit richting het MBO of het starten van een eigen bedrijfje.

Leren is leuk
Vervolgens bezoeken we een groot aantal leslokalen waar docenten ouders en kinderen te woord staan of leuke proefjes en spellen demonstreren. Bij Natuur- en Scheikunde kijken we onze ogen uit, bij Wiskunde bladeren we door de aantrekkelijke lesboeken en vernemen we van een docent dat het vak wiskunde in alle leerjaren gegeven wordt. Een meisje maakt een staafdiagram van de inhoud van een doosje Smarties. Met kleurpotloden geeft ze in het diagram aan hoeveel Smarties van elke kleur in een doosje zitten. Bij het vak Nederlands is een spreekwoordenzoektocht uitgezet en vertelt een medewerker van de Bibliotheek dat er intensieve samenwerking is met de school. Bij Biologie staan een aantal modellen van lichaamsdelen opgesteld. “Kijk, een hart!” hoor ik een moeder zeggen waarop zoonlief reageert met “Bah, dat hoef ik niet te zien!”. Ook een complete koffer met voorbehoedsmiddelen ontbreekt niet. “Voor leerjaar drie” vertelt de jonge docent (22) “en toen ik hem voor het eerst open maakte, stond ik verbaasd over wat ik allemaal aantrof.”

Diploma is het doel
In een lokaal waarop de naam Ondersteuning prijkt maak ik een praatje met zorgcoördinator Mariann Theunissen. Ze vertelt over mentoren, hulpvraagformulieren, didactische en sociaal emotionele ondersteuning, leerlingbegeleiders en nog veel meer. Wat een Walhalla hier voor al die kinderen die met een etiketje, een rugzakje of een taalachterstand op deze school terecht zijn gekomen. Voor ouders moet het een hele geruststelling zijn dat hun kind hier in goede handen is en, zoals Mariann zegt “hoe dan ook aan een diploma geholpen worden”. Daar moest je in onze tijd eens om komen, speelt het door mijn hoofd, maar vroeger is vroeger, dus die vergelijking mag je niet meer maken. Feit is dat ik ervan overtuigd ben dat het onderwijs in Nederland en zoals ik het vandaag met eigen ogen zie, op de Overlaat, tot het beste behoort wat er in de wereld geboden wordt.

Praktijklokalen
Na ruim een uur watertandend rondslenteren komen we terecht in de praktijkafdelingen. Zalen vol met apparatuur, proefopstellingen, materialen en computers. Opvallend weinig belangstelling voor de autotechniek, maar des te meer jongens en meisjes in het techlab waar een groot aantal bedrijven aanwezig is om maar duidelijk te maken dat er voor een goede vakman/vrouw altijd werk en verdere opleiding te krijgen is. Helaas is onze tijd om en missen we de Schoolband, de Bakkerij, de lokalen waar je computer skills kunt ontwikkelen of je bekwamen in dienstverlening. Om maar een paar zijstraten te noemen. Alle jongelui die hier na de zomer een opleiding beginnen wens ik veel succes en plezier op de Overlaat, een school om trots op te zijn.

21 januari 2019 © tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee