JAN 14
Wanneer:
19:30
Wie:
Werkgroep Sterrenkunde Heusden (WSH)
Wat:
lezing maansverduistering en maanlanding
Waar:
heemkunde-unit perceel Abdij Mariënkroon

Lezing over maansverduistering en maanlanding

Het jaar 2019 wordt aangeduid met het ‘Jaar van de Maan’. De Werkgroep Sterrenkunde Heusden (WSH), onderdeel van heemkundekring Onsenoort, zal op 14 januari een lezing verzorgen over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op onze buurplaneet, ook wel genoemd onze trouwe wachter ‘de Maan’. Het motto van de werkgroep is ‘De ruimte om ons Heem’ en daar hoort de Maan ook bij. De werkgroep komt elke tweede maandag van de maand om 19.30 uur samen bij de heemkunde-unit op het perceel van de Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk. Nu dus op 14 januari.

De leden van de Werkgroep zijn in spannende afwachting van een maansverduistering in de vroege ochtend van 21 januari. Bij helder weer is de maansverduistering zichtbaar tussen 4.34 en 7.51 uur. De maan trekt dan door de kernschaduw van de aarde. Een dergelijk schitterend verschijnsel is uitermate geschikt om zowel met het blote oog als met een verrekijker te volgen. Een maansverduistering is vrij zeldzaam, waarbij zon, aarde en maan op één lijn staan. De maan beweegt dan door de schaduw van de aarde. Op dat moment valt er geen direct zonlicht op de maan. Toch komt er nog een klein beetje licht op het maanoppervlak. In de lezing zal dit verder worden uitgelegd. Verder worden de volgende onderwerpen behandeld: de maanvluchten en de eerste twee maanlandingen in 1969, een halve eeuw geleden en China heeft onlangs een lander en maanrover op de achterkant van de maan neergezet. Dit is een primeur voor dat land, daarnaast stuurt China opnieuw een ruimteschip naar de maan, om maanmonsters te nemen en terug naar de aarde te brengen. Dit jaar wil ook Israël een lander op de maan zetten en andere landen willen eveneens snel naar de maan. In de lezing wordt aandacht besteed aan de maan zelf, het ontstaan, de schijngestalten e.d. Bij helder weer, worden er op het terrein telescopen opgesteld. Heb je een verrekijker? Neem die dan mee. Er hebben zich al vele enthousiaste leden aangemeld, de koffie staat klaar, dus kom naar deze lezing van de WSH (tevens van de heemkundekring).

8-1-2019 © tekst René Esser, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee