FEB 06
Wanneer:
19:30
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
Lezing bid-, devotie- en gedachtenisprentjes
Waar:
De Ster, Nieuwkuijksestraat 73 te Nieuwkuijk

Lezing over bid-, devotie- en gedachtenisprentjes

Op woensdag 6 februari is Evelyne Verheggen de gast van heemkundekring Onsenoort om een lezing te verzorgen met als thema ‘Bid-, devotie- en gedachtenisprentjes’. Zij doet dit in de zaal van De Ster, Nieuwkuijksestraat 73 te Nieuwkuijk. De aanvang is 19.30 uur en de entree is €4,- incl. kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden is gewenst en dat kan bij het secretariaat: bestuur@hkkonsenoort.nl of 0416-320995.

Bidprentjes zijn prentjes die binnen het katholieke geloof uitgedeeld worden ter herinnering aan een bepaalde gebeurtenis. De bidprentjes voor overledenen (ook wel doodsprentjes genoemd) zijn bedoeld om de nagedachtenis van de overledene levend te houden.

De oudste prentjes dateren uit het einde van de zeventiende eeuw en zijn gemaakt voor geestelijken of andere aanzienlijke personen. In de loop van de negentiende eeuw wordt het gebruik van bidprentjes gemeengoed in katholieke kring en ook nu nog worden bid- of fotoprentjes uitgegeven bij begrafenissen en crematies.

De voorkant van een bidprentje bestaat van oudsher uit een religieuze voorstelling, bijvoorbeeld een afbeelding van Maria, Jezus of een heilige. Later wordt er veelal voor een foto of tekening gekozen van de overledene. Op de achterkant van het bidprentje staan genealogische gegevens over de persoon waarvoor het prentje is opgemaakt.

Bidprentje van huisarts Gerardus Akkermans, die op 4 november 1944 tijdens de bevrijding van Drunen sneuvelde. Collectie HKK Onsenoort

Uitgelichte foto: Evelyne Verheggen heeft bekendheid door haar boek ‘Beelden voor passie en hartstocht. Bid- en devotieprentjes in de Noordelijke Nederlanden, 17e en 18e eeuw’. Collectie Evelyne Verheggen

27-1-2019 tekst HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee