Hulp in het Dierenparkje

Vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance regio ’s-Hertogenbosch rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze door de gemeenten Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Maasdriel, Vught en Zaltbommel erkende en gesubsidieerde stichting, die in 1985 werd opgericht en met professioneel, geschoolde vrijwilligers werkt, doet veel om het leed van dieren -en vaak ook de baasjes- te verzachten. Dat kun je allemaal lezen op: http://www.dierenambulancedenbosch.nl/. Aflevering 8 gaat over een drachtig schaap dat op zijn rug ligt en op een speciale manier weer op zijn poten gezet moet worden.

Halverwege de ochtenddienst komen er snel achter elkaar twee meldingen over een schaap dat op zijn zij of rug ligt in een dierenparkje in Den Bosch. Nu rijdt de DAS in principe niet op hoefdieren (en bv. ook niet op slangen), maar een dier in nood laat je natuurlijk niet in de steek. Vrijwilligers Brigitte en Eric rijden er snel naartoe, want een schaap in die toestand heeft het zwaar.

Aangekomen bij het bewuste parkje blijkt uiteraard dat het hek stevig op slot zit. We besluiten niet te gaan bellen omdat je nooit weet hoe lang het duurt eer er iemand kan komen helpen. En het schaap heeft nú hulp nodig. Dus klimt Brigitte over het hek wat best nog een klus is. Ze loopt naar het schaap toe en gaat achter de kop staan. Dan pakt ze het beest bij de voorpoten en zet het rustig op z’n kont. Zo blijft ze een minuutje staan om ervoor te zorgen dat het schaap lucht krijgt en dat alle organen weer op de goede plek kunnen zakken. Daarna duwt ze het dier naar voren, zodat het weer op 4 poten staat. Het arme beest moet duidelijk bijkomen van z’n onfortuinlijke avontuur en Brigitte blijft er nog even bij staan. Dan begint het schaap een beetje onzeker te lopen, alles lijkt in orde. Daarna bellen we de gemeente om te vragen of er iemand later op de dag kan langskomen om te controleren of alles inderdaad in orde is met het beest.

Het is nu de tijd dat (drachtige) schapen kunnen omrollen en niet meer zelfstandig overeind kunnen komen. Zie je zoiets in een weiland, pas dan bovenstaande methode toe. Dus op z’n kont zetten en dan rustig doorkantelen naar 4 poten. Nooit een schaap omrollen omdat daardoor z’n maag in de knoop kan raken. Vind je dit moeilijk, de Dierenambulance Regio ‘s-Hertogenbosch is het hele jaar door 7 dagen per week bereikbaar van 9.00 tot 20.00 uur: 073 614 60 70.

22-1-2019 © tekst en filmpje Eric Meuffels

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee