04 januari 2019 |
0
1

Heusden eert Drievoudig Wereldkampioen Darts

Toen Vlijmen nog gemeente Vlijmen was, werd het de Groene Gemeente genoemd. Dank zij dartsvedette Michael van Gerwen is deze tijd weer wat tot leven gekomen. Want zijn derde wereldtitel in het darten leidde tot een aantal aanpassingen in het groen. Bruin café en thuishaven Herberg Den Braai kleurt tijdens zijn wedstrijden sowieso altijd al groen, maar schonk ditmaal ook nog eens groen bier. Plaatselijke bakker Vermeulen verving zijn Bossche Bollen voor Groene Sloopkogels en groenteman Jos van Vugt deed groene sloopkogeltjes (spruitjes) in de aanbieding.

De beste darter ter wereld zijn is één, maar wereldkampioen worden is twee. Michael van Gerwen is al een vijf-zestal jaren de onbetwiste nummer een in dartsland, maar tot afgelopen dinsdag 1 januari 2019 werd hij ‘maar’ twee keer wereldkampioen. Met een formidabele reeks van wedstrijden, waarin hij nooit echt getest werd of in de problemen kwam, voegde hij er op de eerste dag van 2019 een derde titel aan toe. Tot aan, maar soms ook nog tijdens het toernooi in het Londense Ally Pally, waren er twijfels over zijn vorm – afgelopen jaar won hij immers minder toernooien dan voorheen – maar Mighty Mike declasseerde al zijn opponenten, liet zien dat er maar een de beste was en werd meer dan verdiend voor de derde keer Wereldkampioen door in de finale in Londen de Engelsman Michael Smith met 7 – 3 te verslaan. In 2014 en 2017 pakte de Vlijmenaar de wereldtitel ook al.

Voor de gemeente Heusden is het groots huldigen van Vlijmense wereldkampioenen ondertussen een routineklus geworden. Wielrenner Lars Boom overkwam het al en nu was het alweer de derde keer dat een podium werd opgericht voor Michael van Gerwen. Ditmaal was gekozen voor het hart van Vlijmen en ontving burgemeester Willemijn van Hees de dartsheld trots op het pas geheel gerenoveerde Plein. Een voortreffelijke keuze! Voorafgaand aan de huldiging gaf de 29-jarige Groene Sloopkogel al een persconferentie in de locatie waar hij regelmatig traint, Herberg Den Braai.

Nadat zanger Raymon Herman het bomvolle Plein – er waren zo’n 2000 fans op de huldiging afgekomen – al wat op temperatuur had gebracht, betrad de kampioen mat zijn vrouw Daphne en dochtertje Zoë onder de dreunende tonen van zijn dartslijflied ‘Seven Nation Army’ tussen de danseresjes van KiX het podium, en was het de beurt aan spreekstalmeester Marco Driesprong hem welkom te heten en namens de aanwezigen te feliciteren met zijn grootse prestatie.

Burgemeester Van Hees, als speciale fan met haar echtgenoot aanwezig tijdens de finalepartij tegen Michael Smith in Alexandra Palace, deed dit nog eens dunnetjes over. Zij roemde de fenomenale en supergezellige sfeer in Ally Pally en bewonderde Michael omdat hij ondanks de spanning altijd zo rustig blijft. In haar woordje gaf zij aan, dat Michael Vlijmen weer eens op de kaart heeft gezet en memoreerde een gesprek met een Britse dartsfan, die zei dat Michael niet arrogant maar simpelweg zelfverzekerd (confident) is. Waarop de 3-voudige wereldkampioen zei: “Ja, ik ben nou eenmaal de beste, daar kan ik ook niks aan doen!” De burgemeester overhandigde Michael vervolgens een cheque van € 1800,- , 10 keer de maximale dartsscore van 180, die hij als ambassadeur van de stichting Make a Wish mag besteden om zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen. Op haar vraag hoeveel keer hij nog wereldkampioen wil worden, was het antwoord: “Nog een keer of vijf”.

Na een optreden van de Elshoutse zanger Kafke was het de beurt aan twee speciale gasten.Allereerst feliciteerde minister Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) namens het hele kabinet en heel Nederland de kampioen, maar niet nadat deze haar gevraagd had of ze gekomen was om een belastingverlaging af te kondigen. Maar helaas dat kon de minister Michael (en ons!) niet beloven. Wel vond zij als fervent dartsfan, dat het darten een Olympische sport zou moeten worden. Want: “Waarom boogschieten wel, en darts niet?” Daarna werd Michael nog gefeliciteerd namens het provinciebestuur door de gedeputeerde van sport Henri Swinkels, die hem een Brabants (kleuren-)pakket aanbood. Bakker Vermeulen kwam met een speciale taart in de vorm van de kampioenstrofee op de proppen en met groene sloopkogelbollen, die ook aan het publiek werden uitgedeeld.Michael bedankte daarna de aanwezigen voor hun komst naar de huldiging en gaf aan dat dit heel veel voor hem betekent. Waarop hij meteen en onder groot applaus beloofde “hier volgend jaar opnieuw te staan en opnieuw met de Sid Wadell Trophy naar huis te zullen komen”. De huldiging werd afgesloten door zanger Raymon Herman met “The world’s greatest”, een lied dat, zo zei de wereldkampioen met een kwinkslag, “speciaal voor mij geschreven is.”

 

 

Foto’s zijn te vergroten door op de foto te klikken

© 2019, tekst Ben Libregts, foto’s Ad van Kessel

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee