Harmonie Drunen groeit en bloeit tegen de verdrukkking in

In de verbouwde Voorste Venne is het voor de orkesten van Harmonie Drunen fijn repeteren. Maar ook acoustisch is er veel winst behaald. Tijdens de vele optredens van het Nieuwjaarsconcert op zondag 13 januari 2019 was het aandachtige publiek een en al oor en kon je, bij wijze van spreken, een speld horen vallen.

Voorzitter Wim Straver is een tevreden man. Niet alleen was het jubileumjaar 2018 uitermate succesvol met een hele reeks aan bijzondere concerten en een onvergetelijke concertreis naar Italie, ook werd dit jaar duidelijk dat de intensieve ledenwerving en jeugdopleiding zijn vruchten begint af te werpen. “Kijk maar eens hoeveel kinderen hier rondlopen!” straalt hij en hij vertelt over de schoolbezoeken door muzikanten en de prima kunststof instrumenten die nieuwe leerlingen ter beschikking krijgen.

Bestuur vernieuwd
Minstens net zo content is hij met zijn nieuwe bestuursleden. Nu Arnoud van Hulten (72) na 64 jaar lidmaatschap van de vereniging vertrekt als penningmeester, is het een hele geruststelling dat zijn werk door enkele dames uit de eigen gelederen wordt overgenomen. Ageeth Niederer (trompet) als penningmeester en Janneke Mussche als de nieuwe secretaris van het bestuur. Al eerder trad Helen Stieger toe als jeugdcoördinator en binnen kort sluiten nog twee dames aan. Jeanneke Drijkoningen neemt de ledenadministratie op zich en Melanie Klerx gaat zich nog intensiever dan ze al deed bezig houden met PR en communicatie.

Toegestroomd publiek
Dat muziek maken en luisteren echt een sociale bezigheid is valt onder andere op te maken uit het feit dat er veel te weinig stoelen in de zaal klaar staan. Gelukkig vinden de toegestroomde ouders, opa’s en oma’s, familieleden en vrienden allemaal een plek. Sponsoren en ambassadeurs van de vereniging mogen vooraan zitten op gereserveerde plaatsen. Veel maakt het niet uit, de muziek is overal goed te horen. Het complete instrumentarium van de Slagwerkgroep, die in 2018 een mooie eerste prijs (80,5 punten) behaalde op de ONSK (Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschap), staat opgesteld naast een 80 tal stoelen voor de blaasorkesten. Dat maakt de ‘verbouwingen’ zoals die in het verleden plaatsvonden overbodig.

De jeugd aan zet
Achtereenvolgens zijn nu aan de beurt om te laten horen wat ze hebben geleerd: leerlingen, de samenspelgroepen en de blazersklas, steeds een niveautje hoger. Broer en zus Frank en Suzanne Brok begeleiden deze groepen kinderen op aanstekelijke wijze. Dat geldt ook voor Thom Turkenburg die de slagwerkertjes onder zijn hoede heeft. Voor sommige van hen zijn de marimba’s nog aan de hoge kant, zodat er opstapjes nodig zijn, maar de mannekes bespelen de grote instrumenten met veel enthousiasme en muzikaliteit, vooral bij dat ene stuk waarbij de Slagwerkgroep meedoet.

Poporkest Mixed Up
Suzanne, Frank en Thom zijn zelf allemaal ‘kweek uit eigen vijver’ en als spelend lid actief binnen de vereniging. Hun opleidingsgroepjes blijken veelal te bestaan uit kinderen van muzikanten. Zo is Bauke Moorees (altsax) vandaag met haar hele gezin present. De zussen Iza en Roos hebben net als hun moeder voor de altsax gekozen en Jim krijgt al een heel aardig geluid uit zijn trombone. Er zitten dan ook veel trotse grootouders in de zaal die het harmonievirus via hun kinderen en kleinkinderen hebben doorgegeven.
Voorheen heetten de beide opleidingsorkesten van Harmonie Drunen Windkracht 8 en Moyenne. Onlangs zijn deze samengevoegd. Met wat meer populaire, film- en musicalmuziek op de lessenaar verdient dit orkest een nieuwe naam. Poporkest Mixed Up staat onder de bezielende leiding van Neil van der Drift, die ooit als slagwerkleerling bij de vereniging begon. “Binnenkort komt er een vaste band bij wat zeker een extra stimulans zal geven om bij ons te komen spelen” laat Neil weten en vervolgens laat hij horen wat Mixed Up zoal te bieden heeft. En dat is niet mis.

Logo en jubileumboek
Tussen alle optredens vernemen we dat de vereniging na 25 jaar gekozen heeft voor een nieuw, eigentijds logo. In een kleine presentatie op het scherm zien we het oude logo uit elkaar vallen en krijgt het nieuwe vorm. Eenvoudig maar krachtig uitstralend wat de vereniging wil zijn en uitdragen. Muziek maken samen is fantastisch! Tevens kan Straver vandaag het nieuwe jubileumboek aanbieden dat ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan is samengesteld door Peter de Jongh. Toen tot ieders grote verdriet deze geweldige muzikant na een kort ziekbed afgelopen zomer kwam te overlijden, namen Annemiek van Drunen en Melanie Klerx het op zich het boek verder vorm te geven. Het resultaat is een mooi in de nieuwe kleuren uitgevoerd boekwerkje (te bestellen voor €12,50, de kostprijs). De moeder van Peter de Jongh, zijn partner Ingrid, zijn dochter en kleindochter zijn aanwezig om het eerste exemplaar te ontvangen.

Tot slot het grote werk
Als afsluiting wordt het publiek getrakteerd op enkele bijzondere werken uitgevoerd door de Slagwerkgroep waaronder het indrukwekkende kampioensstuk, onder leiding van Marcel van Wensen. Het Symfonisch Blaasorkest heeft na Memories and Dreams (november 2018) alweer enkele nieuwe stukken ingestudeerd waarin dirigent Geert Mooren aan muzikanten uit het orkest volop de kans geeft om als solist op te treden.

14 januari 2019 (c) Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Jeroen van Kan

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee