Expositie ‘De mandenmakerij van Vlijmen e.o.’

 

Zondag 3 februari is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De nieuwe traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in Vlijmen en omstreken grote hoeveelheden granaatmanden gemaakt. Door de Duitsers zijn de mandenmakers ertoe gedwongen, het was redelijk betaald werk en zij hoefden niet naar Duitsland om daar in de oorlogsindustrie te werken. De Duitsers gebruikten de granaatmanden voor de opslag, de bescherming en het dragen van de granaat bestemd voor hun sFH18 Howitzer veldkanon.

Voor een goede  uitleg is een houten model van een granaat gemaakt. Collectie HKK Onsenoort

De manden hebben een diameter van ca. 160 mm en een hoogte van 850 mm. De granaatmanden werden op het Vlijmense spoorwegstation in wagons geladen en gingen richting ’s-Bosch. Op de Moerputtenbrug tussen Vlijmen en ’s-Bosch werden de wagons regelmatig door de geallieerde vliegtuigen aangevallen  en nu zijn op de brug nog vele kogelgaten zichtbaar. Het  laatste transport was op 6 september 1944, toen enkele wagons op het Vlijmense station in brand geschoten zijn.

Afbeelding van een granaatmand zoals er in Vlijmen e.o. grote hoeveelheden gemaakt zijn. Collectie HKK Onsenoort

Uitgelichte foto: Het Duitse veldkanon in actie. Vooraan links staan enkele granaten en rechts liggen enkele granaatmanden. Collectie HKK Onsenoort

27-1-2019 © tekst Hkk Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee