27 januari 2019 |
0
1

Een triest leven in boeiend kijkluisterconcert

Klassieke muziek, de schilderijen en de brieven van Vincent van Gogh vloeiden zondag 27 januari samen in een bijzonder concert in de kapel van de cultuurtoren van de voormalige abdij Mariënkroon. Met dit bijzondere kijkluisterconcert startte de culturele stichting Honsoirde de viering van haar zilveren jubileumjaar.

Fluitiste Jenneke Langermans-Bosch, harpiste Mea van Delden en altvioliste Myra van Groenendael vormen samen het Van Gogh Trio. Ze laten zich inspireren door de negentiende eeuw van Vincent van Gogh. De klanken van de overwegend Franse muziek omlijsten de wereldberoemde impressionistische kunstwerken van Van Gogh met schilderijen en schetsen van Van Gogh, aangevuld door fragmenten uit de brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo.

Altvioliste Groenendael was door griep geveld, maar Warner ten Kate op hoorn bleek een waardige vervanger te zijn. Zijn bijdrage zorgde voor een andere klankkleur in de gespeelde nummers, soms in mineur, maar soms zeker ook in majeur. Het accent in de mondelinge toelichting door Jenneke Bosch (fluit) lag op de stemmingswisselingen van Vincent van Gogh, die ook in de muziek tot uiting kwamen, uiteenlopend van lichtvoetig, bombastisch tot treuniswekkend.

Het vijftigkoppige publiek kreeg beelden te zien van olijfbomen, Japanse tuinen, portretten en korenvelden, met klanken van diverse componisten, uitgevoerd door het Van Gogh Trio. In Berceuse van G. Fauré, een wiegelied, verscheen op het projectiescherm een schilderij van Van Gogh met een tafereel van een jonge moeder, die een touw in haar handen had waarmee ze de wieg kon laten schommelen. Het was een mooi voorbeeld van verwevenheid van muziekklanken met juiste gevoelens.

Het leven van Van Gogh verscheen in een notendop in beeld, van zijn geboorte in Zundert tot aan zijn dood op 37-jarige leeftijd in Auvers-sur-Oise. Hij stierf, na een zelfmoordpoging, met zijn geliefde broer Theo aan zijn zijde. Het trieste einde van een op artistiek gebied productief leven, maar op het menselijk vlak een zeer ongelukkig leven, uitgebeeld in een boeiend kijkluisterconcert. Anthony Fokker, secretaris van het bestuur van Honsoirde, verwoordde het als volgt : “Het Van Gogh Trio heeft het spits van ons jubileumjaar op bijzondere wijze afgebeten”. Dat belooft nog veel goeds voor de komende festiviteiten.

27-1-2019 © tekst en foto’s H. Dingemans

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee