Dat verklaar en beloof ik

Op 15 december is de nationale naturalisatiedag. In onze gemeente is er een keer in de maand een naturalisatiebijeenkomst. De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Op 15 januari mogen ten stadhuize in Vlijmen twee vrouwen de Bekendmaking Nederlanderschap in ontvangst nemen. De Britse Jacqueline Vlek en de Afghaanse Maliha Aslami. Voor beide een belangrijk moment in hun leven.

In gezelschap van enkele dierbaren komen ze deze middag naar het gemeentehuis in Vlijmen. Jacqueline is met haar man en twee vriendinnen. Maliha is vergezeld van haar moeder en neefje. Haar echtgenoot is net vertrokken van zijn werk en appt dat hij eraan komt en burgemeester Willemijn van Hees neemt alle tijd om zijn komst af te wachten.

Intussen vertelt ze wat over de grondwet, een groot goed waarbij ze graag even stil staat. Want niet alleen heeft een Nederlands staatsburger rechten, maar daar horen ook verplichtingen bij. Iedereen in ons land mag zijn mening hebben en uitspreken, iedereen mag geloven wat hij wil en heeft recht op betoging. Dit alles onder de voorwaarde dat de rechten en vrijheid van anderen niet worden geschaad. Ook heeft iedere persoon recht op rechtsbijstand, kun je dat niet zelf betalen, dan krijg je een pro deo advocaat toegewezen om ervoor te zorgen dat de rechten van iedere burger ook inderdaad gelijk zijn. Ze wijst ook op de verplichtingen. Tegenover rechten staat de bereidheid om de samenleving ook voor anderen aangenaam te maken. Dat kan door kleine diensten en attenties voor je medemens, door zorgzaam te zijn voor een ander. Zo maken we samen een mooie maatschappij.

Dan laat de burgemeester zien dat haar ambtsketting een bijzondere schakel heeft, die je kunt omdraaien. Voor gemeentelijke zaken hangt het wapen van Heusden voor. Spreekt zij namens de Kroon, dan wordt de Nederlandse leeuw zichtbaar. Vandaag zijn allebei de zijden nodig, want Jacqueline als EU inwoner verkrijgt haar Nederlanderschap door een zogenaamde optieprocedure. Maliha komt uit Afghanistan, heeft een verblijfsvergunning en woont bijna 6 jaar in Nederland. Zij heeft een procedure achter de rug via de IND en dan beslist de Koning.
Als het gezelschap compleet is kan het officiële gedeelte beginnen.

Om beurten leggen de twee nieuwe Nederlanders een Verklaring van Verbondenheid af, voorgelezen door de burgemeester: Ik verklaar dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en beloof de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen. Het antwoord daarop is: “Dat verklaar en beloof ik”. Dan zijn er bloemen en ontvangen de hoofdpersonen van vandaag de Nederlandse vlag. Natuurlijk gaan ze ook op de foto met Willemijn en nemen ze felicitaties in ontvangst van de aanwezigen. Welkom in Nederland!

16 januari 2019 (c) Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee