Buurten bij een bakske

’t Patronaat Nieuwkuijk heeft sinds twee jaar nieuwe beheerders. Martin Carels, van het Thomashuis Nieuwkuijk en Berna van den Dungen zien het liefste dat ’t Patronaat een ontmoetingsplek is en dat het gebouw de hele week bol staat van activiteiten. Sinds oktober kan iedereen die zin heeft in ‘unne klets bij een bakske’ op donderdagmiddag binnen lopen bij Efkes Buurten, zonder afspraak en zonder gedoe.

980 kopjes gratis
Een mooi initiatief dat, zeker nadat huis-aan-huis een folder verspreid is, blijkt aan te spreken. De organisatoren van de Kuijkse Stratenloop waren zo gecharmeerd van deze vorm van gastvrijheid dat zij een mooie donatie deden aan Efkes Buurten van €490,00. Dit bedrag werd nog eens verdubbeld door Roan Camping Holidays zodat de eerste 980 kopjes koffie al betaald zijn, zoals ook keurig staat vermeld op een kaartje op de tafel.

Huiskamer met sfeer
Vandaag zitten er zo’n 12 Kuijkers en er wordt volop gekletst. Monique en Wouter zijn erbij als vrijwillige gastheren. Monique vertelt: “We hebben deze ruimte gezellig ingericht en wie er binnen loopt voelt meteen dat het hier warm en vertrouwd is.” Er is een mooie kastenwand in gebouwd waarop over de volle breedte een oude foto van het bedrijf De Mol Pauwels is afgedrukt. Een bron van inspiratie voor oud dorpsbewoners die nog herinneringen hebben aan die tijd, toen Nieuwkuijk nog een watertoren had en je iedere winter kon schaatsen op het ondergelopen land achter de dijk.

Kruisbestuiving
In de aangrenzende ruimte zijn een viertal mannen aan het biljarten en in de door een schuifwand gehalveerde zaal zitten KBO’ers aan een lange tafel. De twee ‘halve’ zalen hebben sinds kort ook een naam, zaal d’Oultremont en zaal Onsenoort, dat is makkelijk. Ook hier is men druk in gesprek bij een kopje koffie of thee. “Het verschil met de gasten in de huiskamer van Efkes Buurten is dat hier iedereen gewoon welkom is, er hoeft niets, je hoeft ook nergens bij en er is geen verplichting om wekelijks te komen” weet Monique “er is eerder sprake van kruisbestuiving.” Wat meteen blijkt als ze zich bij de biljarters aanmeldt om binnenkort een keertje mee te spelen.

 

Praten over van alles
Intussen gaan de gesprekken aan de huiskamertafel door. Een mevrouw vertelt over haar zieke man, een andere gast laat weten dat hij sinds 2 jaar weer een vriendin heeft een opa en oma vertellen hoe lekker ze met hun kleinkindjes in de sneeuw hebben gespeeld deze week. Het gesprek kan overal over gaan en hoeft niet eens centraal te verlopen. Ook een wat meer vertrouwelijk gesprekje met je buurman of buurvrouw van het moment kan gewoon aan tafel plaatsvinden met een ‘kuukske’ erbij.

Samen bewegen is ook lekker
Om half vier vallen er twee piepjonge sportievelingen binnen. Floortje en Nick gaan straks aan de wandel met een aantal ouderen die behoefte hebben aan meer beweging. Een 3 maanden durend project, geïnitieerd door Fysiotherapie Van Bommel en Huisartspraktijk Nieuwkuijk. Verzamelen bij Efkes Buurten, natuurlijk met koffie of thee, en dan de frisse lucht in, of als het weer dat niet toelaat, lekker bewegen in een van de zaaltjes. Over kruisbestuiving gesproken.

Wie weet krijgt u na het lezen van dit stukje ook zin om in het patronaat de huiskamer te bezoeken. U bent op elke donderdagmiddag welkom van 13.00 tot 15.30 uur.

26 januari 2019 © Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee