13 januari 2019 |
0
0
FEB 03 FEB 10
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
Stichting Honsoirde
Wat:
Expositie ‘Under Construction’
Waar:
Cultuurtoren abdij Mariënkroon

Bijzondere expositie ‘Under Construction’ bij Honsoirde

Ordening in ogenschijnlijke wanorde of toevalligheid, lijnen, structuren, motieven, patronen en dessins. Zowel Waldo van Bokhoven als Paul van Amelsvoort zijn voortdurend op zoek naar interessante details uit hun directe omgeving die ze toe kunnen passen, of om kunnen vormen tot elementen in hun kunst. De Nieuwkuijkse culturele stichting Honsoirde is er weer in geslaagd twee spraakmakende kunstenaars te ‘strikken’ voor een interessante expositie met de naam  ‘Under Construction’. Gedurende 4 zondagen is een selectie van het werk van Van Bokhoven en Van Amelsvoort te zien in de fraaie expositieruimtes in de cultuurtoren van de voormalige abdij Mariënkroon. De officiële opening vindt plaats op zondag 20 januari om 14.00 uur.

Ontdekkingsreizen op papier

Zijn werk als grafische ontwerper vormt de onderlegger in het autonome werk van Waldo van Bokhoven. Zijn pentekeningen ontstaan in fases en worden gedurende het proces steeds intuïtiever. Hij verwerkt in zijn werk elementen uit de architectuur en stedenbouw die hij combineert met (geo-)grafische vormen als kaarten en symbolen. Tijdens zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda (cum laude) ontwikkelde Van Bokhoven al een eigen kijken en een bijzondere manier van schetsen. Zijn werk ontstaat in fases. De grafische vormgever in hem maakt eerst een groot aantal schetsen naar aanleiding van springende gedachten over een thema. Die gedachten vangt hij in een eigen ordening die naar rust neigt en vaak een lagenopbouw en -interpretatie kent. Een ontwerp, een tekening, een fotobeeld en een schilderij krijgt zo gaandeweg dat typische karakter; veelzijdig en toch herkenbaar. Het werk wordt de heel eigen ‘tekening van de hand’.

Esthetische sculpturen

Paul van Amelsvoort vertrouwt ook op zijn intuïtie en op een enorme collectie industriële metalen objecten. Door het opnieuw ordenen van deze elementen weet hij de ooit onmisbare schakels of bevestigingsmaterialen te verwerken in esthetische sculpturen.

Over zijn werk zegt hij: “Begin 90-er jaren heb ik mezelf het lassen als hobby eigen gemaakt. Dit begon met het lassen van kleine metalen figuurtjes die allerhande beroepen en hobby’s uitbeeldden. Later is dit uitgegroeid tot het werken met ‘scrap’ (metaalafval) van machines, fietsen, huishoudelijke apparaten en talrijke overige kleine metalen onderdelen. Dit resulteerde in objecten om in-en exterieur te verfraaien zoals lampen, muziekinstrumenten en ornamentale kunst geënt op culturen en volkeren. Naast het werken met het scrap-metaal ben ik me vanaf 2012 ook toe gaan leggen op het lassen met nieuwe materialen zoals revetten, moeren en bouten, waardoor een verscheidenheid ontstond aan sculpturen zoals thematische figuren, torso’s, lampen en andere gebruiksobjecten. Het experiment om met deze enorme diversiteit aan werkmaterialen steeds nieuwe objecten te scheppen, is voor mij tot op de dag van vandaag een uitdaging.”

De expositie is te bezichtigen op de zondagen 20 en 27 januari, 3 en 10 februari van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree.

13-1-2019 © tekst van de redactie, uitgelichte foto Waldo van Bokhoven

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee