Witte kerst in Drunen van vóór 1972

I’m dreaming of a white christmas, geschreven door Irvin Berlin, gezongen in 1941 op kerstdag door Bink Crosby is de meest verkochte kerstplaat aller tijden. Dromen van en hopen op een witte kerst met besneeuwde straten en boomtoppen is een wens van velen.

Een witte kerst is vrij zeldzaam. Volgens het KNMI komt zo’n witte kerst minder vaak voor dan we denken. Sinds 1903 hebben we in Nederland slechts acht keer een witte kerst gehad volgens de definitie van het KNMI. De laatste keer was in 2010. Het KNMI verklaart kerstmis tot ‘witte kerst’ als er beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. ‘Een (natte) sneeuwbui maakt dus nog geen witte kerst’, aldus de meteorologen in De Bilt.

Door de klimaatverandering zal een witte kerst nog zeldzamer worden. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Zoals deze van een witte kerst in Drunen van vóór 1972. “Toen stond er midden in de Torenstraat- kruising Grotestraat nog een boom (links op de foto). Rechts is nog net een stukje gevel van de oude EMTÉ-vestiging te zien”, aldus Frank Durant.

14-12-2018 © Frank Durant

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee