02 december 2018 |
0
0
DEC 15 DEC 16
Wanneer:
17:00
Wie:
winkeliers- en ondernemersvereniging Drunen
Wat:
Dickens Festijn
Waar:
Centrum Drunen en omstreken

Oude tijden herleven met Dickensfestijn

Wie in het weekend van 15 en 16 december door de straten van Drunen loopt, komt boeren, burgers en buitenlui tegen die zo uit de tijd van Charles Dickens (1812-1870)  lijken te zijn geplukt.  Er lopen armoedzaaiers rond, bedelaars, zwervers, doodgravers, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers en gekken, maar ook deftige notabelen en kantoorklerken. Dickens beschreef in zijn boeken de overvolle straten met karren en koetsen, met ruiters en straatventers, de eet- en koffiestalletjes tussen de afvalhopen en bouwwerven en ook de blootsvoetse en in lompen geklede kinderen. Dickens zou in de loop van zijn leven overal komen, van werkhuizen en huurkazernes, duistere kroegen, een opiumkit, mistige steegjes, sloppenwijken, lijkenhuizen tot gevangenissen toe. Je ziet het allemaal terug op het 14e Dickensfestijn.

Dickens bij Night

Het Dickensfestijn start op zaterdag 15 december om 17.00 uur met een lampionnenoptocht en een kampvuur op het Raadhuisplein, met vervolgens een rondgang door de Dickensstreet. Dickens by Night duurt tot 22.00 uur. Het heeft dit keer een uitgebreide Kerstfair met meer dan 50 kramen op en rond het Raadhuisplein. Ga gezellig samen kerstshoppen, geniet van het haardvuur, de lichtjes, de vele optredens en beleef de wereld van de 19e eeuw in de Dickensstreet. De toegang is gratis.

Dickensparade
Ruim 600 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen op zondag tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden. Wie door de straten van Drunen loopt, komt ze allemaal tegen in het centrum van Drunen, waaronder in de prachtige Dickensstraat dat een openluchtmuseum is geworden met bijzonder straattheater. Overal in het centrum zijn optredens, hangt de geur van punch en gepofte kastanjes, marshmallows, glühwein en brandend hout. Gezellige koormuziek en kerstliederen zijn te horen, vuurkorven en duizenden kleine lichtjes zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. De winkels en horecagelegenheden zijn geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur en verkopen vanuit hun houten kersthuisjes hun lekkernijen en koopwaar. Er is een sfeervolle kerstmarkt met meer dan 100 kramen, waarbij ook heel toepasselijk de goede doelen aanwezig zijn. Kooplui bieden hun waar aan en handwerkers demonstreren hun ambacht. Zwervers bedelen, boefjes stelen, kinderen zingen. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten.

Voor de Rabobank is ruimte gereserveerd voor de durfallen en andere nieuwsgierigen. Door Nederlands bekendste valkenier Ruben van Maaren worden zoveel mogelijk vluchten van verschillende vogels getoond. Denk hierbij aan uilen, buizerds, valken, gieren, arenden en soms is zelfs de condor erbij, een van ‘s werelds grootste roofvogels. Om 14.00 en 16.00 uur trekt een bonte Dickensparade door de straten van Drunen. Met ook dit jaar weer de Clan Clamont Pipe Band, vele orkesten, koren en bijna 200 andere markante figuren die je meenemen naar de tijd en de sfeer waarin Dickens leefde. Voor meer informatie, onder andere over parkeermogelijkheden:

https://shoutout.wix.com/so/d2MTkbxTn?cid=baded389-980a-4173-9ee3-9b267f51fa3b#/main

2-12-2018 tekst van de redactie, archieffoto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee