Op weg naar de verschroeide aarde

Bijna tweehonderd landen hebben begin december deelgenomen aan de VN-klimaattop in het Poolse Katowice. De top was een vervolg op de afspraken die drie jaar geleden zijn gemaakt in Parijs, waarbij de leiders van een groot deel van de wereld vastlegden om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot maximaal 2 graden en te streven naar 1,5 graad. Het overleg over hoe die afspraken uitgevoerd moeten worden, verliep in Katowice uiterst moeizaam. De klimaattop werd uiteindelijk afgesloten met een akkoord waarin is vastgelegd dat landen hun eigen vorderingen in de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zullen monitoren, vastleggen en rapporteren. Het akkoord roept uiteenlopende reacties op. Het kabinet is tevreden, maar uit de hoek van milieuorganisaties klinkt teleurstelling over de vrijblijvendheid .

De klimaattop in het Poolse Katowice is door de internationale verdeeldheid niet het ambitieuze antwoord op de klimaatcrisis geworden waarop men gehoopt had. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’, had de Bond Zonder Naam ooit als slogan. Het is nog steeds een goed advies. In Heusden voert de gemeente samen met energiecoöperatie Energiek Heusden een actief beleid op het gebied van vermindering van Co2-uitstoot. Alle beetjes helpen om de klimaatverandering, die desastreus kan uitpakken, een halt toe te roepen. Ook cartoonist Bob Leenders wijdt zijn kerstcartoon aan de opwarming van de aarde en beeldt de kerstman af in zijn arrenslee op weg naar de verschroeide aarde: “Een zorgwekkende toekomstvisie”.

21-12-2018 © tekst van de redactie, cartoon Bob Leenders  

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee