01 december 2018 |
0
0

De Notenkraker, ballet met echte sterke mannen

Zaterdag 1 en zondag 2 december was het volle bak in theater de Voorste Venne. Leerlingen van Het Pieck dansten ’De Notenkraker’, het klassiek repertoireballet dat normaliter gedanst wordt door professionele dansgezelschappen. En het was prachtig! De kleding was tot in de puntjes verzorgd, geprojecteerde beelden gaven het geheel een frisse look en sfeer en de dansers straalden.

Rita Campos is initiatiefneemster en artistiek leidster van dit gigantische project wat in naam van Het Pieck op de planken is gezet. Ze heeft de voorstelling in een modern jasje gestoken en op deze manier interessanter gemaakt voor een publiek, wat misschien niet gewend is naar repertoireballet te gaan. Naast veel klassieke dans was er ook streetdance, Hip Hop en moderne dans te zien wat goed in het verhaal was ingepast en een spannende, verrassende noot gaf aan het geheel. Wat opviel was dat er ook veel mannen meededen. Volwassen mannen wel te verstaan. Ze tilden, begeleidden en dansten aan één stuk door. De prima ballerina Ilse, onder andere de Suikerfee in het verhaal, werd menigmaal op de schouder getild. Maar ook de hoofdrol Klaartje, prachtig vertolkt door Sterre, werd in de lucht gezwierd alsof het niks was. Hoe komt Rita aan al die sterke mannen die aan klassiek ballet doen?

Nou, dat ging zo: zo’n anderhalf jaar geleden was er een mannentekort bij de dansvoorstelling die toen gemaakt werd bij Het Pieck. Daarom werd Kasper meegenomen door zijn vriendin Christel, die al vanaf haar 4e jaar danste. En warempel, Kasper vond het leuk. Hij nam zijn vrienden van de scouting een keer mee en die bleven ook. “Zodoende doen er ‘echte’ mannen mee met dit ballet. Grote mannen”, aldus Ben, grote man met baard en in het verhaal ‘de Notenkraker’ de peetoom van Klaartje, de prins van de Suikerfee, Pollichinello en Chocolade. Ja, als grote man word je natuurlijk wél overal voor ingezet.

Ook achter de schermen bleken de mannen een ware aanwinst. Ze sjouwden alles voor Rita wat ze hen vroeg. De decors die het toneel op moesten en er natuurlijk ook weer af, waren voor hen geen probleem. Voor de crew achter de schermen bracht Kasper walkie-talkies mee. Heel handig en van de scouting geleend natuurlijk. Mede dankzij die mannen heeft Rita haar droom, een repertoireballet op de planken zetten met amateur dansers kunnen verwezenlijken. Een kans waar haar dansers heel blij mee zijn en een goed voorbeeld voor alle jongens die van ballet houden natuurlijk. Ballet met echte, sterke mannen.

5-12-2018 © tekst en foto’s de Aleph

Onderschrift uitgelichte foto: het ronselen van dansers bij scouting St Jan voor een klassiek repertoire ballet ligt misschien niet voor de hand; dat het zijn vruchten afwerpt heeft iedereen met eigen ogen kunnen zien tijdens de prachtige vertolking van ‘De Notenkraker’ door amateur-dansers van Het Pieck.

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee