02 december 2018 |
0
0
DEC 12
Wanneer:
19:30
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
Lezing 'Bouwgeschiedenis en bouwsculptuur 1250-1550’
Waar:
De Remise, Grotestraat 267 te Drunen

Lezing Heemkundekring Onsenoort over restauratie Sint Jan

‘De Sint-Jan te ’s-Bosch. Bouwgeschiedenis en bouwsculptuur 1250-1550’ heet de lezing die heemkundekring Onsenoort organiseert op dinsdag 12 december. Dan is Ronald Glaudemans de gast van de heemkundekring. Hij doet dit in de zaal van De Remise, Grotestraat 267 te Drunen. De aanvang is 19.30 uur en de entree is € 4,- incl. kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden is gewenst en dat kan bij het secretariaat: bestuur@hkkonsenoort.nl of 0416-320995.

Toestand van de Sint-Jan na voltooiing van het schip, omstreeks 1520. Tekening R. Glaudemans

Ronald Glaudemans studeerde aanvankelijk stedenbouwkunde en raakte vanaf 1983 betrokken bij de toenmalige Bouwhistorische en Archeologische Dienst van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, waar hij zich kon bekwamen tot allround bouwhistoricus. Hij stond aan de wieg van het Bossche onderzoeksbureau BAAC. Vanaf 2009 is hij gemeentelijk bouwhistoricus in ’s-Hertogenbosch en publiceerde over bouwhistorisch onderzoek en speciaal over de Bossche Sint-Janskathedraal.

Deze kathedraal behoort behalve tot de grootste kerken van de Nederlanden ook tot de rijkst gedecoreerde kerken. Niet alleen de hoeveelheid bouwsculptuur is opmerkelijk, ook de originaliteit en de kwaliteit valt op. Veel van de bouwsculptuur van het exterieur is bij restauraties vervangen, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is veel van het authentieke beeldhouwwerk bewaard gebleven. Ronald Glaudemans relateert alle middeleeuwse sculptuur van de Sint-Jan aan de bouwgeschiedenis. Hierdoor is een interessante wisselwerking ontstaan tussen zijn met 3D-illustraties uitgewerkte bouwhistorisch onderzoek en de ontwikkeling van de bouwsculptuur, waardoor het beeldhouwwerk nu nauwkeuriger is te dateren. Op 18 april 2017 promoveerde hij met dit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

2-12-2018 © tekst HKK Onsenoort, Uitgelichte foto Ronald Glaudemans vóór de Bossche Sint-Janskathedraal, collectie R. Glaudemans

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee