01 december 2018 |
0
0

Leerlingen basisschool JPS-Heusden op bezoek bij moskee

Op woensdag 21 november bezochten de leerlingen van groep 5, 6 en 7 de Molukse Moskee An-Nur in Waalwijk. De JPS-basisschool uit Heusden http://www.jpsheusden.nl/ besloot om aan deze moskee een praktijkbezoek te brengen in het kader van een lessenreeks over de grote godsdiensten. De eerste groep kinderen stond al vroeg bij de moskee, met dank aan de ouders. Jongens en meisjes gingen via een andere ingang naar binnen, maar verzamelden daarna in een zaaltje. Zo kregen leerlingen en aanwezige moeders de kans om zich een uur lang te verdiepen in de islam.

Een warm welkom
Meneer Hadj heette iedereen namens de moskee van harte welkom en legde heel veel over de islam en moskee uit. Daarbij mochten de leerlingen vragen stellen en dat deden ze gretig. Ook de aanwezige moeders stelden goede vragen waar onze gastheer, samen met zijn dochter, goed op inging. Dat de leerlingen hier veel van opgestoken hebben, bleek overduidelijk tijdens een gastles van ondergetekende. Op de vraag wat ze nog wisten, kwamen de volgende antwoorden naar boven: *)

Moskee van binnen en van buiten
De moskee kun je aan de buitenkant herkennen aan de bolvormige koepel; ook is het gebouw groot en rond. In de moskee moet je wel de schoenen uitdoen en je van tevoren drie keer wassen. Binnen in de zaal zie je een soort troon, dat is de preekstoel van de imam (de minbar). Ook is de moskee in twee stukken verdeeld met een gordijn tussen de jongens en de meisjes. Moslims bidden in de richting van Mekka, wat je kunt zien aan de zaal met die inham (de mihrab). Bovendien gaan ze allemaal een keer naar Arabië om te bidden bij de Kaäba-kubus. De bolvormige koepel zorgt voor verstaanbaarheid, zo werd duidelijk hoorbaar. Meerdere leerlingen vonden de Arabische zinnen die meneer uitsprak wel apart en knap, vooral dat zingen.

Leerzaam
De Molukse gastheer kon ook goed uitleggen. Zo leerden we het Arabische alfabet en ook de getallen, bijvoorbeeld de letter S en de cijfers 1 tot en met 10. De Koran is ook in deze taal geschreven. Veel leerlingen (en moeders) vonden het erg goed dat alle mensen uit Syrië, Bosnië en andere landen die in deze moskee komen, Nederlands moeten praten en leren; dat hoort bij de islam: respect voor het land waar je gastvrij ontvangen wordt. We leerden ook dat je in het Arabisch van rechts naar links schrijft en leest.

Dit bezoek aan de moskee was leuk en leerzaam volgens tal van leerlingen. Zo vonden ze de moskee een mooie gebedsruimte, heel wat anders dan normaal thuis. Een leerlinge beargumenteerde haar mening: het was cool (hoe ze dat doen), interessant (ik was er nooit geweest) en leerzaam (de meneer vertelde het goed). Kortom, een geslaagde ochtend: letterlijk en figuurlijk op weg naar de sámen-leving van de toekomst. Burgerschapsvorming en levensbeschouwing ten top!

03-12-2018 (c) tekst dr. Bill Banning (levensbeschouwelijk identiteitsbegeleider katholieke basisscholen) namens alle betrokken leerlingen, leerkrachten en ouders van basisschool JPS te Heusden

*) vanwege de VAG zijn de namen achterwege gelaten

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee