Het Feest van Licht in Heusden

Hadden we vroeger alleen binnenshuis met Kerstmis een boom met een aantal echte witte bijenwaskaarsjes, die met een soort klemmetje vastgezet werden op de boom, tegenwoordig brandt alles binnen- en buitenshuis al in de periode vanaf Sinterklaas tot Driekoningen. In die tijd worden gebouwen, gevels van huizen, bomen en struiken uitgebreid verlicht.

Vroeger werd de kerstboom vlak voor kerstmis opgetuigd en met Driekoningen opgeruimd. Met engelenhaar en met echte kaarsjes in de kerstboom die soms ook aangestoken werden, was het een hachelijk avontuur. Een emmertje water in de buurt van de boom was daarom ook geen overbodige luxe. Eind jaren 60 komen de elektrische lampjes in zwang, met een spanning van 220v, gewoon rechtstreeks op de elektriciteitssnoer. Door de serieschakeling van de lampjes was het gemakkelijk om de verlichting uit te schakelen en/of een lampje los te draaien. Nieuwe lampjes vervangen was een fluitje van een cent, want daarvoor ging je even naar de fietsenmaker voor een achterlichtlampje!

Tijden veranderen en vanuit Amerika, aangejaagd door onder andere commerciële tv-zenders, komt er begin jaren 70 blingbling, glitter en glamour ons land binnen. In tuinen en perkjes en op gevels van huizen en gebouwen  verschijnen vervolgens verlichte kerstmannen, elanden, herten, treintjes, sterren, sneeuwmannen en allerlei andere ‘verlichte’ figuren. Voor talloze ramen van woningen verschijnt het beroemde trapje met lichtjes. Vaak voorzien van aan- en uit flikkerende teksten als Merry Xmas and Happy New Year.

Maar dat is nog maar het begin. Langzamerhand veroveren Led-lampen terrein en wanneer en er warm Led-licht op de markt verschijnt, is het hek van de dam. Warme Led-lichtjes nemen in de periode voor kerstmis en ook daarna de donkere dagen over.

Nu is de trend om allerlei takken, struiken en bomen in tuinen en op gevels, ramen en dakranden van huizen en pergola’s en schuurtjes met allerlei soorten lichtjes, vaak gekleurd, te decoreren. Een feest van soms nog kil, maar meestal warm en gekleurd LED-licht. Vooral om te laten zien dat het Kerstmis wordt, dat het Kerstmis is of is geweest.

 

Of heel veel licht en lampjes ook heel veel meer vreugde betekenen, is onbekend. Het mag de pret niet drukken voor de echte kerstversierder, want die pakt graag groots uit! Een  paar avondjes rondkijken in onze gemeente, enkele uren sneeuw op zondagmorgen en wat rijp leveren mooie plaatjes op van Het Feest van Licht in Heusden, dat vorm gegeven wordt door de Kerstversierders!

23-12-2018©  tekst en foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee