01 december 2018 |
0
0
DEC 01 DEC 31
Wie:
Bibliotheek Heusden
Wat:
Expositie docenten De Ark
Waar:
Vlijmense bibliotheek

Docenten De Ark exposeren in Vlijmense bieb

De gehele maand december exposeren docenten van creativiteitscentrum De Ark in de Vlijmense bibliotheek. Het is weliswaar een kleine expositie met werk van 6 docenten, maar het geeft toch een indruk van de capaciteiten en kwaliteiten die zij bezitten. Het werk van kunstenaar Annemarie Somers domineert op deze bescheiden expositie, met name door haar illustraties in het fraai uitgevoerde prentenboek ‘Daar wonen 1000 dromenmakertjes’, waarvan de opbrengst ten goede komt aan KIKA. De overige docenten zijn: Jan Meis (aquarel), Jan van Veen (speksteen), Leo van Colegem (m.n. portret), Ria Samuels (textiele werkvormen) en Astrid Kivits (keramiek).

Waar normaal de cursisten graag hun creaties tonen, laten nu de docenten zelf hun werk zien. Verschillende disciplines en technieken zijn vertegenwoordigd op deze expositie en dat toont de veelzijdigheid van het centrum. De vereniging Creativiteitscentrum De Ark is officieel opgericht in 1995 en is een vervolg op een initiatief van de gemeente uit de jaren 80, dat bekend stond als ‘Mensen Zonder Werk’. In dat gemeentelijke project ontwikkelde zich een groep die zich bezig hield met activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding. De Ark heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een creativiteitscentrum, met een toenemend kwaliteitsniveau. Het doel van de vereniging is nog steeds het stimuleren van de creatieve ontwikkeling van haar leden. In het centrum te Haarsteeg, aan de Ambrosiushof 44, zijn ongeveer 120 leden wekelijks bezig met tekenen, schilderen (diverse technieken), keramiek, speksteen bewerken, houtbewerking en textiele werkvormen. In groepsverband wordt er zelfstandig gewerkt  onder deskundige begeleiding van een tiental docenten. Uitgezonderd van de maanden juli en augustus kun je in De Ark het hele jaar je creativiteit ontdekken. Er zijn daarnaast nog enkele gezamenlijke nevenactiviteiten, zoals tweemaal per jaar een wandeling en een kerstbrunch. Het lidmaatschap kost € 162,- per jaar, te voldoen in 12 termijnen.

Expositie

Naast 5 schilderijen die afgebeeld staan in het prentenboek ‘Daar wonen 1000 dromenmakertjes’ toont Annemarie Somers ook haar veelzijdigheid met bijvoorbeeld een reliëfschilderij van de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch. Maar ook met de torens van de Sint Jan die boven herfstachtig lover uitsteken en de fraai gestileerde vrouwfiguren in reliëf en gedempte turquoise kleurstelling, en in warm rood afgebeeld. De schilderijen van Leo van Colegem, sinds vorig jaar voorzitter van het bestuur van De Ark, zijn wat minder uitgesproken, rustiger en robuuster. Met name zijn portretten zijn heel sprekend en gelijkend, zoals het zelfportret. In een getekend stilleven toont hij zijn ware vakmanschap en in de fijne lijnen zie je de beheersing van het driepuntperspectief. Het keramisch werk van docent Astrid Kivits straalt vrolijkheid uit, is uitbundig en kleurrijk. Je ziet de vrouwenfiguren zingen uit volle borst, maar ook fulmineren. Die bezieling moet ook cursisten een goed gevoel geven. Jan van Veen heeft ten onrechte een bescheiden plek op deze expositie.  Zijn werk, zoals het mooi gestileerde en esthetisch fraaie paardenhoofd heeft ruimte nodig en komt in de krappe vitrinekast onvoldoende tot zijn recht, ook door de minder goede belichting. Die belemmeringen gelden niet voor de textiele werkvormen van Ria Samuels, waarvan enkele met zeer toepasselijke kerstafbeeldingen, knap verzorgd en uitgevoerd in bijvoorbeeld patchwork en andere technieken. Jan Meijs scoort op deze expositie met zijn naturalistische aquarellen, een ijsvogeltje met een visje in zijn bek en een mus die levensecht en daardoor ook aandoenlijk zijn. Ze zeggen veel over de ambachtelijke kwaliteiten van deze docent, die evenals bijvoorbeeld Jan van Veen al heel lang aan De Ark verbonden zijn. De tentoonstelling had best wat ruimer opgezet mogen worden. Voordeel van een dergelijke expositie over de docenten van een creativiteitscentrum is ook dat er in deze setting vakliteratuur geleend kan worden, zoals het Handboek voor de Kunstenaar. Dit boek en boeken over tekenen en schilderen, aquarelleren, houtbewerken, speksteen en dergelijke liggen op een lage tafel uitgestald.

De expositie is vrij te bezoeken tijdens openingsuren van de bibliotheek van Vlijmen.

5-7-2018 © tekst van de redactie, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee