30 december 2018 |
0
0
JAN 15
Wanneer:
19:30
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
lezing ‘De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van 20e eeuw’
Waar:
De Remise, Grotestraat 267 te Drunen

‘De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20e eeuw’

Op 11 november was het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. Het leek de heemkundekring Onsenoort interessant nogmaals aan deze gebeurtenis aandacht te besteden. We hebben hiertoe de historicus Jan van Oudheusden bereid gevonden. Hij heeft over deze oorlog een boek geschreven. In de lezing met als thema ‘De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20ste eeuw’, zet hij de oorzaken, het verloop en de gevolgen van deze oorlog uiteen. Hij doet dit op dinsdag 15 januari in De Remise, Grotestraat 267 te Drunen. Aanvang 19.30 uur. Graag vooraf aanmelden via 0416-320995 of bestuur@hkkonsenoort.nl

Jan van Oudheusden vertelt over de Eerste Wereldoorlog

Vijf weken na de moord in Sarajevo op de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije kwamen jarenlang opgekropte spanningen tot ontlading. Juichend trok een jonge generatie Europeanen naar de slagvelden. Daar telde manhaftige moed echter niet. Soldaten werden ‘kanonnenvoer’. Tegen de dodelijke uitwerking van granaatinslagen, machinegeweervuur en gifgas bestond nauwelijks afweer. Ruim negen miljoen soldaten stierven, en een veelvoud raakte gewond of getraumatiseerd. De kaart van Europa werd door elkaar geschud. De oorlog vormde de kraamkamer van communisme, fascisme en nationaalsocialisme. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de strijd op de Balkan en in het Midden-Oosten vonden hun wortels in deze wereldbrand.

Dr. Jan L.G. van Oudheusden (Waalwijk 1949) is historicus, docent en auteur. Hij schreef het boek De Eerste Wereldoorlog. Een geschiedenis. Daarnaast verschenen van zijn hand o.m. boeken over de wereldgeschiedenis, de geschiedenis van China, die van de Verenigde Staten en die van het Midden-Oosten.

30-12-2018 © tekst en afb. HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee