07 december 2018 |
0
0
DEC 16 DEC 30
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
Stichting Honsoirde
Wat:
kerststallententoonstelling
Waar:
Cultuurtoren Abdij Mariënkroon

Bijzondere kerststallen van aardewerk, glas, hout en stof

Traditiegetrouw vormt de Cultuurtoren van Abdij Mariënkroon weer het decor voor een bijzondere kerstgroepenverzameling. Dit jaar is dat de verzameling van Kees en Riet Goosen uit Bergen op zoom. Hun kerstgroepen zijn afkomstig uit de heel de wereld en zijn gemaakt van verschillende materialen als aardewerk, glas, hout, stof enz. Pronkstukken uit de verzameling zijn: de groep van Jac Bongaarts uit Tegelen 1942, twee groepen uit het bekende atelier St. Joris te Beesel en een groep kerstzangers uit Oberammergau. De verzameling is al eerder geëxposeerd, onder andere in Roosendaal, Nieuw-Vossemeer, Halsteren, Amersfoort, Weert en Noordwijk ( Gr. ) En dit jaar is de verzameling dus te zien in Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk, van 16 tot en met 30 december, dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van Eerste Kerstdag.

Toen het echtpaar Goosen in 1998 stopte met hun kunsthandel in Bergen op Zoom bleven er een paar kerstgroepen over. Dit was het begin van de verzameling. Inmiddels hebben zij er ruim 300. De kerstgroepen zijn in de loop der jaren door hen zelf gekocht, maar ze hebben er ook veel cadeau gekregen. De kinderen, familie en vrienden brengen uit allerlei landen kerstgroepen mee. In 2006 bezochten zij voor het eerst het noord-Franse dorpje Muzeray. Dit is een heel klein dorp met maar 120 inwoners. Met kerst wordt het omgedoopt tot Village de la Crèche, ofwel kerststallendorpje. Er zijn bijzondere kerstgroepen te koop en er is een museum met kerstgroepen uit heel de wereld.

Gedurende de tentoonstelling zijn er, evenals in eerdere jaren, demonstraties kantklossen en kalligraferen. De dames Ans van Empel en Thea van den Tillaard verzorgen het kantklossen en Tonny Smits en Hanneke Hörmann tonen de edele kunst van de kalligrafie. Ook voor kinderen is deze tentoonstelling aantrekkelijk. Zij kunnen kerstplaten kleuren en een puzzeltocht oplossen, met als beloning warme chocolademelk in de kelder van de toren van de abdij.

7-12-2018 © tekst en foto’s Stichting Honsoirde

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee