12 november 2018 |
0
1

Willemijn van Hees geïnstalleerd

Op maandag 12 november is Willemijn van Hees geïnstalleerd en beëdigd als burgemeester van de gemeente Heusden. In een bijzondere raadsvergadering in de theaterzaal van de Voorste Venne in Drunen opende waarnemend burgemeester Roel Augusteijn de vergadering en stelde dat 2018 toch wel een bijzonder jaar was voor de gemeente Heusden met de viering van 700 jaar vesting Heusden. En met als verjaardagscadeautje daarvoor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Daarna kwam commissaris van de koning Wim van den Donk aan het woord. Hij feliciteerde Heusden met een nieuwe burgemeester als Willemijn, die hij typeerde als een stressbestendige dame die haar mannetje staat.

Roel Augusteijn memoreerde vervolgens dat Willemijn van Hees al diverse stappen heeft gezet in het openbaar bestuur. Zij was in 2011 de eerste vrouwelijke wethouder in Zundert, vervolgens werd zij in 2012 de indertijd jongste vrouwelijke burgemeester ooit van Nederland in Geertruidenberg en nu dan de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Heusden. Augusteijn bleek tijdens zijn periode in Heusden goed opgelet te hebben, want hij wenste Willemijn van Hees toe, dat over zes jaar – aan het einde van haar termijn – zij het voor elkaar heeft gekregen om alle ambtenaren van Heusden op één plek aan het werk te hebben, een gerestaureerd kasteel in het Land van Ooit te hebben geopend, zwembad Het Run een nieuwe toekomst te hebben gegeven en voorzitter te zijn van de Drie van de Langstraat. Vervolgens deed hij zijn ambtsketen af en overhandigde hij deze aan haar. Als langst zittende raadslid nam Kees Musters nu als vice-voorzitter de vergadering over, en kwamen ook de burgemeesters Jan Boelhouwers van Gilze-Rijen als voorzitter van de regio Midden Brabant en Karel van Soest van Boxmeer als voorzitter van de regio Noord-Oost-Brabant aan het woord. Vanuit het college verwelkomde wethouder Kees van Bokhoven Willemijn als nieuwe burgemeester en memoreerde, dat na het wegvallen van Hanne van Aert (nu burgemeester van Loon op Zand) en Margot Mulder (nu burgemeester in Goes) er gelukkig weer een vrouw in het college zit.

Behoud het goede en verbeter de rest

Willemijn zelf bedankte iedereen voor het warme welkom en beloofde trouw te zijn aan de grondwet, waarbij zij in het bijzonder refereerde aan de artikelen 1 (gelijke behandeling voor iedereen) en artikel 21 (bescherming van het leefmilieu en het koesteren van de leefbaarheid), met als uitgangspunt en doelstelling: behoud het goede en verbeter de rest. Zij beloofde graag te horen waar het goed gaat, maar zeker ook waar de schoen wringt.
Tenslotte gaven de jeugdburgemeesters Julia en Kasper aan dat Willemijn met vragen altijd bij hen terecht kan en werd haar de voorzittershamer overhandigd, waarmee zij de vergadering afsloot met de woorden: “Ik houd niet van lange vergaderingen, dus laten we nu maar handjes gaan schudden”.

Aansluitend vond er in de evenementenhal een receptie plaats, waarbij de inwoners van de gemeente de nieuwe burgemeester konden ontmoeten en feliciteren.

13-11-2018 (c) Tekst Ben Libregts, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee