22 november 2018 |
0
0
NOV 25
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
Stichting Honsoirde
Wat:
Expositie Anders Gedragen
Waar:
abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk

Stoere bronzen sculpturen en intrigerende oude ‘Perzen’

Een opmerkelijk gelegenheidsduo van 2 plaatselijke kunstenaars exposeert momenteel in de Cultuurtoren van de voormalige abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk. De bronzen sculpturen van Ruud Cornelissen met verwijzing naar de oude Grieken en Romeinen en de neo-Perzische wandkleden van Anni van Dal die een tweede leven hebben gekregen passen qua uitstraling en beleving wonderwel in de klassieke omgeving van de Donjontoren.  Het is een harmonieuze expositie, waarin de schoonheid van de bronzen beelden met klassieke uitstraling en de oude wandkleden die een tweede leven hebben gekregen en schilderijen met abstracte lijnvoering, in gedempte kleurstellingen voor een esthetisch fraai beeld met warme uitstraling zorgen. Hier komen twee verschillende werelden samen.

Alhoewel het aandeel van Ruud Cornelissen, een gevestigd kunstenaar die momenteel zijn atelier heeft in de Deken van Baarstraat- Vliedbergweg te Nieuwkuijk (hoekpand met art-deco-elementen), beperkt is tot 8 objecten uit een vroegere periode, maakt hij desondanks indruk met zijn figuratieve borstbeelden. Cornelissen omschrijft ze als: ”Een fantasierijke combinatie van het mysterieuze, historische en haast fabelachtige”. Zijn inspiratie komt vanuit het idee van wat hij ziet of waar hij zich bevindt. “Elk sculptuur is een deel van mij, mijn gevoel en van mijn gedachten.” Zijn bronzen beeld ‘De getrouwde vrouw’ is van een grote klassieke schoonheid, wekt jaloezie op en refereert aan de koninginnen van de Nijl. De borstbeelden ‘Nature’ met een havik op het hoofd, de ‘Faun’, ‘Sign of Time’ en de ‘Oude Man’ hebben dezelfde klassieke en mysterieuze uitstraling, maar zijn veel masculiener. Die Oude Man zie je in gedachten tussen de piramides van Cheops lopen, met een woestijn als achtergrond. Naast de schoonheid is het ook het vakmanschap dat van zijn beelden afstraalt. En je vraagt je af waar deze kunstenaar op dit moment zijn uitdaging in zoekt.

 

Het materiaal waarmee Van Dal werkt is afkomstig uit onze wegwerpmaatschappij, zoals versleten Perzische tapijtjes uit een bruin café, oude vloerkleden of matten uit huizen en gebouwen. Het aandeel van deze nog niet zo lang geleden afgestudeerde kunstenaar aan de Academie voor Schone Kunsten Arendonk, die in Haarsteeg woont en werkt, is op deze expositie wat groter. Het zijn met name de vier grote wandkleden in de Pont Colbertzaal die imponeren door hun lijnenspel en het gebruik van symbolen als letters, cijfers en figuurtjes. Het enthousiasme waarmee ze in haar werk naar uitdagende vormen zoekt, spannende lijnvoeringen opspoort, in complementaire kleurstellingen, spat van haar werk af. Zelf verwoordt ze het als volgt: “Als de stank, het vuil en de sociale ellende van de fabrieken vergeten zijn, zijn er mooie kansen om nieuwe ontmoetingsplekken te creëren. Oude industriegebieden zoals Zolverein, nabij Essen, Strijp-S in Eindhoven en de Noordkade in Veghel zijn dé inspiratiebronnen geweest voor mijn werken. Met een wirwar van lijnen geef ik de industrie dynamisch weer. De lijn komt steeds in mijn werk terug. Een lijn heeft een begin en eindpunt en staat voor: een bepaalde periode, ontwikkeling, bruisend, beweging, welvaart, verstedelijking, noeste arbeid, kracht, slijtage en verweren. Dikke lijnen staan voor duidelijkheid, stevigheid, stabiliteit en kracht.”

De expositie Anders Gedragen is nog te zien op zondag 25 november van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree. www.honsoirde.nl

22-11-2018 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee