Schaap in nood

Vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance regio ’s-Hertogenbosch rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze door de gemeenten Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Maasdriel, Vught en Zaltbommel erkende en gesubsidieerde stichting, die in 1985 werd opgericht en met professioneel, geschoolde vrijwilligers werkt, doet veel om het leed van dieren -en vaak ook de baasjes- te verzachten. Dat kun je allemaal lezen op: http://www.dierenambulancedenbosch.nl/. Aflevering 6 gaat over een schaap in nood dat bevrijd moet worden.

De telefoon op het DAS-kantoor gaat over en een mevrouw meldt dat er in een weiland bij de A2 “een schaap staat te springen”. Pardon? Bij doorvragen meldt ze dat er een groep schapen bij elkaar staat, maar dat er één schaap helemaal alleen staat aan de rand van de bosjes. En dat schaap springt van links naar rechts maar blijft bij de bosjes staan.

En dat vindt de melder logischerwijs vreemd. Dat vinden wij ook en rijden daarom op deze melding uit. Officieel rijden wij niet op hoefdieren, maar als een dier in nood is maken we daar natuurlijk een uitzondering voor. Bij het weiland staat inderdaad in de verte een schaap bij de bosjes. Het is nog even moeilijk om over de afrastering te komen, maar dat lukt en dan naderen we het schaap. Uit voorzorg hebben we al diverse tangen meegenomen, want wij delen het vermoeden van de melder dat het schaap vastzit. En dan blijkt dat het arme dier zichzelf omwikkeld heeft met uitlopers van bramenstruiken. En die zijn tot een polsdikke draad gedraaid. Ik begin te knippen en het dier lijkt te begrijpen dat ie geholpen wordt, want hij wordt wat rustiger. En na veel geknip rent het dier z’n vrijheid tegemoet en terug naar zijn makkers.

Net als we weer weg willen gaan zien we een eindje verder nog een schaap verstrikt zitten. We lopen er naartoe en gelukkig kan het dier, als het ons ziet aankomen, zich met een harde ruk bevrijden. We klimmen in de ambulance en gaan op weg naar een volgende melding, een loslopende Husky in Rosmalen.

13-11-2018 © tekst en filmpje Eric Meuffels

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee