21 november 2018 |
0
0
NOV 26
Wanneer:
20:00
Wie:
bibliotheek Heusden
Wat:
lezing Eetgewoontes van Brabant
Waar:
bibliotheek Vlijmen

Lezing over Eetgewoontes van Brabant

Annelies van Wittenberghe is historica met een culinaire passie. Ze geeft maandag 26 november, om 20.00 uur in de bibliotheek van Vlijmen een lezing over de geschiedenis van eetgewoontes en smaken. En dan speciaal de eetgewoontes van Brabant.

Haar boek Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten is een verrassende kookatlas die ons smakenpalet vanuit een historisch perspectief bekijkt. Het boek brengt geschiedenis op je bord in zes smakelijke gangen: zoet, zuur, zout, bitter, hartig en kruidig. Daarvoor haalt Van Wittenberghe de mosterd uit de authentieke kookboeken die eeuwenlang de smaak van onze voorouders bepaalden. Zo bereidt ze met culinaire meesters als Apicius en La Varenne octopus op Romeinse wijze of kalkoen met framboos. Ze waagt zich aan het recept ‘lam in spijkerschrijf’ uit het oudste kookboek ter wereld, roert mee met de Spaanse inquisitie en kijkt in de potten van de Franse bourgeoisie.

In deze lezing haalt Annelies Van Wittenberghe de lekkerste en meest opmerkelijke historische (Brabantse) gerechten van onder het stof. Ze kadert de gerechten in hun bredere economische en culturele context en bekijkt culinaire tradities ook vanuit antropologisch en archeologisch perspectief. Je maakt kennis met de radicaal vernieuwde keuken van de zestiende en zeventiende eeuw, subtiel op smaak gebracht met groene kruiden. En je komt te weten hoe de moderne culinaire tradities in Europa al vorm kregen vanaf de achttiende eeuw. Na afloop is Boekhandel Sikkers uit Drunen aanwezig voor boekverkoop en Annelies zal haar boeken graag signeren. Smaak! Is een compilatie van ‘s werelds belangrijkste kookboeken die nog lang zal nasmaken. Geschiedenis was nog nooit zo lekker. Kom proeven! Toegang tot de lezing is 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet leden. Kaarten reserveren is mogelijk via www.bibliotheekheusden.nl.

21-11-2018 © tekst en foto’s bibliotheek Heusden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee