17 november 2018 |
0
0

Kennisdeling op gebied van sport en bewegen

Het sportcafé van 14 november, georganiseerd door Stichting de Schroef is ook dit jaar weer goed bezocht. De avond stond in het teken van kennisdeling op het gebied van sport en bewegen. Diverse sprekers uit de sportwereld hebben hun ervaringen gedeeld met de inwoners van Heusden. Paul Voois, docent bij de KNVB en Academy voor Sportkader, verzorgde een workshop over autisme en ADHD op het sportveld. Dat het onderwerp leeft, bleek wel uit de animo voor zijn workshops en de interessante discussies tijdens de workshops. De belangrijkste boodschap van Voois: “Het verschil tussen kinderen en kinderen met autisme is als auto’s en treinen. Een auto kan alle kanten op. Een trein volgt een spoor, maar kan wel leren om nieuwe  sporen aan te leggen.”

 Ancke Sikkers, sociaal werker bij Welzijn Vught sprak in haar workshop Veilig Sportklimaat over het belang van samenwerking en draagvlak binnen de gehele vereniging. Alleen als alle neuzen dezelfde kant op staan, kun je beleid goed uitvoeren. En dat geldt ook voor het creëren van een veilige sportomgeving. Zo is er bijvoorbeeld op enkele voetbalclubs afgesproken dat mobieltjes in de kleedkamer niet zijn toegestaan, om te voorkomen dat ongewenste beelden naar buiten worden gebracht. Atletiekvereniging DAK heeft het plan opgevat om van sportpark De Schroef nog meer een  openbare ruimte te maken die uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en beleven. Hiervoor gaan ze graag de samenwerking aan met de diverse partners op en rond het sportpark. Daarnaast heeft de stichting een trouwe groep vrijwilligers, supporters en bestuursleden. Die wilden we dit keer in het zonnetje zetten, aldus Saskia Verstappen van Stichting de Schroef. Daarom hebben we hen getrakteerd op een Turks/Marokkaans diner verzorgd door vrijwilligers van buurthuis De Schakel. Daarna konden de supporters deelnemen aan een speciale workshop. Atletiekvereniging Prins Hendrik uit Vught heeft een aantal racerunners aangeschaft, loopfietsen voor mensen met een beperking zoals cerebrale parese. Met de racerunners ontwikkelen zij hun motorische vaardigheden, maar bovenal kunnen ze “gewoon” meedoen. Onze supporters konden ervaren hoe dat is. Volgens Verstappen was het een geslaagde avond. “De opzet van het sportcafé is vraaggericht, de onderwerpen sluiten goed aan bij wat er leeft in de samenleving. Dat blijkt wel uit de postieve reacties. Veel deelnemers hebben aangegeven dat er voor onder andere verenigingen veel kennis te halen viel. En daar doen we het voor. We kijken nu al uit naar de volgende editie in november 2019.”

17-11-2018 © tekst en foto’s Stichting de Schroef

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee