25 november 2018 |
0
0

Wat gebeurt er met jouw afgedankte apparaten?

Op donderdagmiddag 13 december volgt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) weer het Heusdense afval, dit keer naar de fabriek van Coolrec in Waalwijk. Je kunt daar met eigen ogen zien hoe het harde plastic van huishoudelijke apparaten die je hebt afgedankt wordt opgewaardeerd, zodat het hergebruikt kan worden. Interesse om mee te gaan? Dan graag van tevoren aanmelden via pr@natuurenmilieuheusden.nl. Na aanmelden ontvang je details over tijd en locatie.

De kunststoffen, afkomstig van afgedankte en gedemonteerde huishoudelijke apparaten, gaan eerst door een shredder die er kleine snippers van maakt. Met diverse technieken wordt het kunststof vervolgens gescheiden van al het overige materiaal. Aan het einde van de lijn vallen de schone kunststof snippers van de lopende band, klaar voor bewerking tot granulaat.

Coolrec heeft acht locaties in de landen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het vormt een integraal en internationaal netwerk voor de verwerking van WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment). Elektrische en elektronische apparaten worden gerecycled tot kunststoffen, metalen en andere grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Coolrec zet bijvoorbeeld 98% van oude koelkasten om tot nieuwe grondstoffen. Op de locatie Waalwijk wordt jaarlijks ruim 35.000 tot 40.000 ton afgedankte kunststof verzameld en gerecycled tot grondstof.

Deze activiteit is onderdeel van het NMVH-programma waarin het Heusdense afval wordt gevolgd. Doel is mensen inzicht te geven in het resultaat van afvalscheiding en zo minder restafval te krijgen. Daarnaast is er aandacht voor het verminderen van de totale hoeveelheid afval: hoe kun je ook daar als burger en bedrijf aan bijdragen. De vereniging organiseert excursies, lezingen en workshops over dit onderwerp. Eerdere excursies waren gericht op afvalverzameling, PMD-scheiding, glas hergebruik, tuinafval en vervuiling van oppervlaktewater. De papier-stroom komt in de komende maanden aan bod.

Kijk op www.natuurenmilieuheusden.nl  voor komende activiteiten van de vereniging. Ga voor meer informatie over Coolrec naar www.coolrec.com

25-11-2018 © tekst en foto NMV gemeente Heusden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee