Foto-expositie verhuist en wordt fietsroute

De foto’s van de expositie ‘Wij zijn Heusden’ dienden maandag 12 november als achtergronddecor tijdens installatie van de burgemeester, mevrouw Van Hees, in de Voorste Venne. Alle portretten van 254 Heusdenaren hingen sfeervol om de burgemeester heen.

Op 12 november is ook een groot deel van de expositie verhuisd van Heusden-vesting naar de andere kernen. Van Heesbeen tot Drunen, van Herpt tot Vlijmen, van Oudheusden tot Giersbergen zijn 50 foto’s te vinden op fraaie plekken in de kernen. Ze hangen aan dorps- en gemeenschapshuizen en binnenin de Voorste Venne. Een deel van de foto’s is blijven hangen in de stadshaven van de vesting en tegenover het HBT, de zwart wit foto’s hangen weer in de trouwzaal van het HBT. Konden mensen de afgelopen 2 maanden wandelend door de vesting de expositie bewonderen, nu ligt er een gratis fietstocht klaar. De fietsroute die samen met de gemeente en het Brabants Bureau voor Toerisme is samengesteld, is verkrijgbaar bij het HBT, de bibliotheken, de Voorste Venne en de boekhandels. Met de fiets een ronde langs alle kernen en zodoende Heusden en alle foto’s zien, maakt een mooie fietsmiddag compleet.

Het idee van deze foto-expositie en het boek was om bij gelegenheid van 700 jaar Heusden 78 fotoreportages te maken van familiesituaties, van de alleenstaande tot het vluchtelingengezin. De opdracht die de twee fotograferende vrouwen zich stelden was in de eerste plaats de verscheidenheid in beeld te krijgen, in zijn historische, sociale en economische context. Daarnaast wilden zij ook iets laten zien van wat mensen in een landelijke omgeving delen met elkaar. Het uiteindelijke doel was om op bescheiden wijze bij te dragen aan wederzijdse erkenning en saamhorigheid. In totaal zijn 78 huishoudens en 254 individuele Heusdenaren vastgelegd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, bewoners van het Thomashuis, ondernemers, weduwen, de oud-burgemeester. De foto expositie eindigt op 31 december, het einde van het 700 jarig bestaan van Heusden. Het boek, met alle verhalen achter deze foto’s is te koop bij de lokale boekhandel en het HBT. De initiatiefnemers van dit project, Judith Baas, 52 jaar en Mabel Mangnus, 47 jaar wonen in Herpt en in Heusden Vesting. Judith Baas is fotograaf en fotoredacteur bij de Volkskrant, Mabel Mangnus is zelfstandig gevestigd fotograaf.

15-11-2018 © foto’s ‘Wij zijn Heusden’

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee