18 november 2018 |
0
0
NOV 25
Wanneer:
10:00
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
dorpswandeling
Waar:
Start bij Emmamolen

Dorpswandeling Nieuwkuijk aan de hand van fotoboek

De Dorpswandeling Nieuwkuijk wordt door heemkundekring Onsenoort gedaan aan de hand van een fotoboek, dat is samengesteld door Henk Roestenburg en André Janssen.  In het boek staat  een kaartje met  een 15-tal vertelpunten. Bij de wandeling wordt op deze punten informatie gegeven over personen èn over gebeurtenissen en veranderingen sinds het einde van de 19e  eeuw. Heemkundekring Onsenoort heeft inmiddels een hele serie dorpswandelingen. Twee jaar geleden begonnen in Drunen en daarna ook in Vlijmen, Nederhemert-Zuid en Engelen. Alle dorpswandelingen worden regelmatig gehouden en de data worden aangekondigd in de regiobladen. Veelvuldig wordt er ook gewandeld voor verenigingen, familiebijeenkomsten etc.

De twee uur durende wandeling op zondag 25 november begint om 10.00 uur bij de Emmamolen, meteen al een hoogtepunt. Vervolgens over de dijk en dan wordt er verteld over de aanleg van de dijk, het ontstaan van de Nieuwkuijkse Wiel, het kunstwerk van Legs Boelen en het Sint Jorisgilde. Bij de Badweg over de wollen dekens van Zaalberg, de watertoren en over de koloniale handel Van Mol Pauwels, een bedrijf waar na de oorlog meer dan honderd mensen werkten. In het boek staan een mooie verhalen over en foto’s van ’t Hoog, de Langstraatspoorlijn, Abdij Marienkroon, kasteel d’Oultremont, maar voor de dorpswandeling is dat te ver. In de Nieuwkuijksestraat wordt verteld over de vele branden, ‘t Hoge Pad, het postkantoor van Betsie van Dommelen, Huize Maria en de woning van burgemeester Piet van de Broek.  En in het Nieuwkuijkse centrum over de verwoesting van de kerk tijdens de bevrijding in 1944, over de tram en over uitgaanscentrum De Ster.Het fotoboek heeft 180 kleurenpagina’s en is te koop voor € 13,50 bij speelgoedwinkel Van de Ven op de Vliedberg, boekhandel Sikkers in Drunen en op de ochtend van de wandeling.

18-11-2018 © tekst en foto HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee