26 november 2018 |
0
5

“U bent allemaal goud waard”

De vrijwilligers van De Zonnebloem zijn goed in: contacten leggen, gezelligheid brengen, activiteiten organiseren en vakanties mogelijk maken. En ze komen met nieuwe oplossingen. Zo kunnen ze als dat nodig is de Zonnebloem-rolstoelauto te huur aanbieden en zorgen dat attractieparken en musea toegankelijker worden voor mindervaliden. Op De Vliedberg in Vlijmen doen ze dat al 50 jaar en dat was maandag 26 november reden voor een feestje, met als verrassing drie koninklijke onderscheidingen. De dames Ank de Bont, Marjan Oude Nijhuis en Marijke Kleian zijn voortaan ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De vijftigjarige Zonnebloemafdeling Vliedberg noemde de burgemeester: “Een actieve niet uit de samenleving weg te denken organisatie, die een voorbeeld is van een participatie-samenleving.” Het jubileum is volgens haar: “Een mijlpaal, geen eindpunt, want uw werk is nog niet gedaan. In tegendeel, want naar verwachting zal het beroep op jullie inzet in de komende tijd alleen maar toenemen. Juist lokale afdelingen staan heel dicht bij de mensen, -de gasten- zoals jullie ze noemen. Jullie kennen hen, weten van hun specifieke problemen en wensen en spelen daarop in. Even naar het winkelcentrum, het tuincentrum of zomaar een kopje koffie of thee drinken, een praatje maken of groepsactiviteiten organiseren. Alles kan en niemand wordt buitengesloten. Dank daarvoor aan alle gastvrouwen en -heren van De Zonnebloem. U bent allemaal goud waard.”

Ank de Bont-Pullens is al 24 jaar vrijwilligster bij de Zonnebloem en bezoekt wekelijks een aantal ‘Zonnebloemgasten’, beheert de wel- en wee-pot voor en van de vrijwilligers, brengt Zonnebloemloten aan de man/vrouw bij voormalige collega’s, is ondersteunend gastvrouw in een huiskamer van de afdeling psychogeriatrie bij St. Janshof en een kwart eeuw als vrijwilliger betrokken geweest bij Jeugd Vakantiewerk Nieuwkuijk. “Belangrijke taken”, zei burgemeester Willemijn van Hees. “Elke vrijwilliger heeft weleens aandacht, een schouderklopje of waardering nodig. Dat maakt het vrijwilligerswerk nog leuker. Ank, als oud-gemeenteambtenaar kom jij nog minimaal 1x per jaar op kantoor om zonnebloemloten te verkopen en dan breng je tulband of cake mee. Voor iedereen geldt dan, ook voor burgemeesters, geen lot geen cake.” Eenmaal besmet met het vrijwilligerswerk komt er alleen maar werk bij en dat geldt zeker ook volgens de burgemeester voor Ank de Bont.

Waar Marijke Keian-Oosterwaal ook is om vrijwilligerswerk te verrichten en er is toevallig op dat moment een kink in de kabel, dan zijn haar gevleugelde woorden: “O, geen punt, dat lossen we gewoon zelf op”. Ze is al ruim 10 jaar lid van de Zonnebloem Vliedberg, met de rommelmarkt als specialiteit. In 1990 begon ze via de stichting Graag Gedaan met koffie schenken op St. Janshof, werd er vrijwilliger en ondersteunde gedurende een periode de Dagverzorging en is nu al heel lang vrijwilliger bij Schakelring. Burgemeester Van Hees over de verkoopkwaliteiten van deze Rommelmarktspecialist: “Ook al puilt jullie kraam uit, ruimschoots voor het scheiden van de markt is alles uitverkocht. Het is voor iedereen een raadsel hoe jij dat doet. De opbrengsten van de Zonnebloemkraam zijn altijd zeer de moeite waard.” En over haar werk voor Graag Gedaan: “De naam van deze Stichting werd ook jouw motto. Je deed dit werk heel erg graag en straalde dat ook uit.”

Marja Oude Nijhuis heeft naast een heel speciale hobby, het samen met een vriendin schrijven van een historisch boek, in het Engels, over het graf van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat, nog voldoende tijd over voor vrijwilligerswerk. Sinds 1994 is ze als vrijwilligster verbonden aan de Zonnebloem Vliedberg. Ze bezoekt wekelijks een aantal ‘Zonnebloemgasten’ en bekleedt al 24 jaar de functie van secretaris. Ook zette zij zich gedurende een aantal jaren geheel belangeloos in voor slecht bedeelde gezinnen in Polen, waar ze ook op locatie hulp verleende. De Stichting Schakeling kent haar sinds 2013, omdat ze als ondersteunend gastvrouw binnen een huiskamer van de afdeling psychogeriatrie op St. Janshof er bewoners begeleidt.  Over haar unieke bestuurlijke kwaliteiten bij de Vliedbergafdeling van de Zonnebloem, zei burgemeester Van Hees: “Wanneer de vergadering in een Poolse Landdag dreigt te verzanden, breng jij de aandacht weer terug door gebruik te maken van een speciaal muziekinstrument: jouw koffiekopje en koffielepeltje. Het werkt altijd.”

En tot slot “Marjan, Ank en Marijke, tussen al deze fantastische vrijwilligers mag toch gezegd worden dat jullie topvrouwen zijn. Daarom mag ik met gepaste trots meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om jullie te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, waarna de burgemeester overging tot het opspelden van de bijbehorende versierselen.

26-11-2018 © tekst van de redactie, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee