‘Thuis in de abdij’ over opvang vluchtelingen

Freelance journalist Hans van den Eeden heeft een boek geschreven over de opvang van vluchtelingen in abdij Mariënkroon. ‘Thuis in de abdij’ heet het boek dat in het kader van Heusden700 is uitgegeven en zondag 21 oktober aan Hildo van Engen, directeur van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena werd aangeboden. Voor de presentatie van het boek bestond veel belangstelling, ook vanwege de expositie: ‘Thuis in de abdij’ in het museum van Focolare.

Over zijn boek zegt Hans van den Eeden: ‘In Thuis in de abdij’ staat het thema ‘vluchtelingen’ in relatie tot abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk centraal. Uit het toegankelijke boek, met fraai beeldmateriaal blijkt dat ‘vluchtelingen’ onlosmakelijk met de abdij verbonden zijn. De naam Mariënkroon verwijst naar de Cisterciënzers in Heusden en Elshout. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog nemen zij voorlopig de wijk naar ‘s-Hertogenbosch. Omdat in 1629 deze stad door Frederik Hendrik wordt ingenomen vluchten zij opnieuw. Dan naar het rooms- katholieke Gent. In het boek wordt stilgestaan hoe de Cisterciënzers vanuit Pont Colbert in Versailles in 1902 op de vlucht slaan. In 1904 koopt de vermogende abt Paul Maréchal kasteel Onsenoort in Nieuwkuijk. Als de abt en het convent in 1918 naar Frankrijk terugkeren, blijven enkele monniken achter en wordt het klooster verder ontwikkeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden Belgische vluchtelingen in het klooster opgevangen. Door de opmars van de geallieerden in 1944 vluchten ongeveer zeventienhonderd inwoners van Nieuwkuijk en omgeving naar het klooster. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 en de Hongaarse Opstand in 1956 gaan de poorten opnieuw open. In het boek wordt ook aandacht besteed aan de opvang van vluchtelingen door Focolare in Mariënkroon vanaf 2015. Hieruit blijkt dat de Regel van de heilige Benedictus over de opvang in het DNA van Mariënkroon zit. Veel betrokkenen komen in het boek aan het woord.”

‘Thuis in de abdij’, Vluchtelingen in Mariënkroon 1904-2018, ISBN 978-90-78108-06-1 Prijs 24.50 euro. Is vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de boekhandel en via www.boekenroute.nl en bij Stichting Lyra (0416 661414)., hvdeeden@home.nl.

21-10-2018 © foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee