23 oktober 2018 |
0
0

Preview ballet ‘de Notenkraker’ in Voorste Venne 

Tijdens het Open Huis van de Voorste Venne trekken 6 solisten hun spitzen vast aan om een preview te dansen uit het 2e bedrijf van het ballet ‘de Notenkraker’. Ze dansen het gedeelte waarin het marsepein van de Suikerfee getoond wordt aan Clara, het meisje dat tijdens de kerstnacht een prachtige, magische droom beleeft. 

De leverancier van de spitzen, die ook aan de dansacademie van het Nationaal Ballet levert, is al 3 keer langs geweest om professionele spitzen te leveren voor de dansers en danseressen. De tutu’s die speciaal gemaakt zijn voor de dansers zijn kunstwerkjes op zich.

De Notenkraker is een repertoire ballet uit 1822, dat door dansers van de Aleph in eigentijdse versie op 1 en 2 december in de theaterzaal van de Voorste Venne gedanst zal worden. De solisten die meedansen zijn al vanaf heel jonge leeftijd op les bij Rita Campos, die met het instuderen en uitvoeren van dit repertoire ballet een enorme uitdaging aan gaat. ‘De trainingen zijn vrij zwaar, maar vól dansplezier omdat de leerlingen in aanraking komen met écht repertoire ballet!’ Aldus een zeer enthousiaste Rita. Ze benadrukt dat het de droom is van elke klassieke ballerina om ooit de Grand Pas de Deux te mogen dansen, of een solo zoals die van de Suikerfee.

Er is al heel hard getraind door alle solisten en dansgroepen van de Aleph. De streetdance groepen, breakdancer’s en moderne dansers van de Aleph hebben ook een plaatsje gekregen in de voorstelling. Met muziek uit de Hip-Hop scene en tòch passend bij het verhaal. Maar ook de extra groepen, de Aleph heeft meer dansgroepen dan er voor het repertoire ballet nodig zijn, hebben een plekje gekregen. Zo heeft de suikerfee er allerlei zoetigheden bij gekregen die niet in het oorspronkelijke ballet zaten zoals ‘pancakes’ uit Amerika en ‘lollie’s’ uit Brazilië. De ‘mysterieuze lekkernij’ is toegevoegd door Rita en is een solo die gedanst wordt door een oud leerling van de Aleph. Zij heeft na haar lessen bij Rita de dansacademie gevolgd en als professioneel danseres gedanst in New York. Het moet wel heel bijzonder zijn dat een oud cursist weer bij je komt dansen! Naast de aanpassingen die zijn gedaan in muziek en verhaal wordt voor het overgrote deel de originele muziek van Tchaikovsky gebruikt. Zo ook ’de bloemenwals’, die velen bekend in de oren zal klinken.

Naast de preview van de Notenkraker die te zien is, zijn er ook al kaartjes te koop voor de voorstellingen op 1 en 2 December. Aangeraden wordt de kaarten tijdig te kopen, want vol is helaas echt vol. Bij het ’Open Huis’ in de Voorste Venne zullen er, naast de preview van de notenkraker, volop demonstraties en workshops van de Aleph te zien en te volgen zijn. Het open huis wordt gehouden op zondag 28 oktober, van 12.00 uur tot 16.00 uur. Raadpleeg voor de inhoud van het programma de website.

23-10-2018 © tekst en foto de Aleph

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee