11 oktober 2018 |
0
0

Plug-en-play met de energietransitie

De Vakbeurs Energie op 9, 10 en 11 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch valt precies in de week van de Dag van de Duurzaamheid en de uitspraak van de Hoge Raad dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent ten opzichte van 1990 moet hebben verminderd. De vakbeurs is het walhalla voor bedrijven, instellingen en organisaties die zich met duurzame energie en de vermindering van Co2-uitstoot bezighouden. Genoeg innovatieve ideeën, nu nog de vaart in de energietransitie zien te krijgen.   

Wereld te winnen

‘Nederland energieneutraal van woning tot wijk’ was het thema van een Ronde Tafelgesprek, met deelnemers uit diverse sectoren die zich bezighouden met de energietransitie. Uitgangspunt is de opwarming van de aarde te beperken tot een stijging van 1.5°C (2030). Dat is een enorme uitdaging, op welke manier gaan we die realiseren en hoe ziet die opschaling eruit, was de vraag.

Volgens Ben Pol van ABB Benelux (energie en automatisering) hebben we echt serieuze problemen, hadden we gisteren al moeten beginnen en is het noodzakelijk dat we kennis gaan delen, gaan samenwerken en zoeken naar betere en goedkopere oplossingen. “Een grote opgave klein maken, leren en innoveren met concrete toepassingen, in stappen van 5 jaar”. Zijn devies is omdenken en overgaan tot actie met bijvoorbeeld datacentra die kerken verwarmen.

Margreet van Gastel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ziet oplossingen op het gebied van de ruimtelijke ordening door bedrijventerreinen met veel restwarmte te plannen in de directe omgeving van woonwijken, in het ontzorgen van de consument en het tekort aan 45.000 installateurs oplossen.

“Vanuit de techniek is een wereld te winnen die nu verwaarloosbaar is”, aldus René de Schutter van Bilfinger Tebodin (ingenieursbureau).  Samenwerken, goed naar de feiten en cijfers kijken en op basis daarvan maatregelen nemen. “Dan is er geld genoeg”.

In het verhaal van de energietransitie is Energieopslag de ontbrekende schakel. Vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan. De uitdaging ligt in versnelling van het proces en dat vergt een andere attitude. “Behoud van de welvaart zal niet mogelijk zijn. Twee keer per jaar naar Turkije vliegen zit er niet meer in”, aldus een vertegenwoordiger van StoredEnergy (energieopwekkingsapparatuur).

Suze Gehem van de Groene Grachten (energiezuinig maken van gebouwen) ziet de oplossing in standaardisatie met maatwerk voor historische gebouwen én als een gek opschalen. Het financieel plaatje van renovatieprojecten is volgens haar niet het probleem, omdat je energiezuinige installaties terugverdient. Ook John Braakman van ZON (duurzame warmte) pleit voor keihard werken aan standaardisatie en voor het inzetten van ‘plug-en-play’.

De tijd van praten is volgens het panel voorbij. De regelgeving moet aangepast worden, zodat er vaart in het proces komt en er moet veel beter samengewerkt gaan worden. Iedereen, ook jongeren, bij de energietransitie betrekken. “Aan de slag”, zei Marco van der Ree van Climate-Kic.

Aanpak CO2-uitstoot

Op deze vakbeurs ook talrijke voorbeelden van praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken. De eco-auto, met het gebruik van waterstof als brandstof is een van de mogelijkheden. Het straatbeeld zal in toekomst veranderen met vervoersmiddelen als elektrische steppen, vouwfietsen, bestelwagentjes, motoren en (sport en vracht)wagens.

Vermindering van de CO2-uitstoot is op allerlei manieren te realiseren. Van belang daarbij is dat we stoppen met het gebruik maken van fossiele brandstoffen. We moeten van het gas af en op zoek naar alternatieve energiebronnen als zon, wind, waterstof, biogas en waterkracht.

 

De Kubie

Talrijke nieuwe producten komen er op de markt, zoals o.a. de ‘Kubie’ en warmtepanelen. De kleine Kubie (20x28x18cm) bespaart op een eenvoudige wijze energie door de spanning in een woning te verlagen. Afhankelijk van de situatie is de energiebesparing 8 tot 15%. Bijkomend voordeel is dat de apparaten een langere levensduur hebben. Kubie verlaagt de spanning in huis, en daarmee ook de hoeveelheid stroom. Hierdoor wordt het elektriciteitsverbruik en de jaarlijkse energierekening lager. De daadwerkelijke besparing is afhankelijk van het voltage dat geleverd wordt in de meterkast (hoger voltage betekent meer potentiële besparing) en de apparatuur die in huis gebruikt wordt. Het voordeel wordt voornamelijk gehaald uit het verbruik van apparaten, zoals wasmachines, drogers, koelkasten en vaatwassers. In wat mindere mate warmtepompen, lampen en apparaten met een transformator. Naast de lagere energierekening is een ander voordeel van de verlaagde spanning dat de apparatuur en verlichting een langere levensduur krijgen. Bij een hogere spanning neemt namelijk de stroom toe, waardoor er meer warmte vrijkomt. Dit verkort de levensduur van de apparaten. Een lagere stroom is dus voordeliger voor de levensduur. En aangezien alle  apparatuur in Europa geschikt moet zijn voor 230 volt, +/- 10%, kan apparatuur bij een verlaagde spanning van zelfs 207 volt nog steeds goed functioneren. De Kubie kan eenvoudig in de meterkast aangesloten worden. Het apparaat behoeft geen onderhoud en heeft volgens de producent een levensduur van 30 jaar. Voor een kleine € 500,- hangt hij gemonteerd in de meterkast.

 

Infrarood warmtepanelen

Zeker als we voor de verwarming geen gas meer kunnen gebruiken hebben we alternatieven nodig. Een belangrijke optie is om te verwarmen met warmtepanelen. Deze infrarood panelen (lange golf) zijn in veel maten en kleuren te koop. Het monteren is vergelijkbaar met een lamp ophangen, heel eenvoudig dus.  Deze warmtepanelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). De panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer, bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn, ondanks een lage temperatuur. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

 

11-10-2018 © tekst Jack Kops en Rieky Schalken

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee