27 oktober 2018 |
0
0
NOV 05
Wanneer:
19:30
Wie:
Heemkundekring Onsenoort
Wat:
lezing ‘Martelaren van Gorcum’
Waar:
’t Rad te Elshout

Heemkundekring houdt lezing ‘Martelaren van Gorcum’

Foto-onderschrift: Het hoofdaltaar van de RK Kerk in Vlijmen, met in de zijtorentjes beelden van de Norbertijner priesters uit de groep Martelaren van Gorcum

Op maandag 5 november houdt heemkundekring Onsenoort een lezing over de ‘Martelaren van Gorcum’ in ’t Rad te Elshout, Kerkstraat 39. De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is €4,- incl. een kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden is gewenst via bestuur@hkkonsenoort.nl of 0416-320995.

In de nacht van 8 op 9 juli 1572 werd in Brielle een groep geestelijken, die trouw aan het katholieke geloof en de paus bleven, door watergeuzen gemarteld en opgehangen. Roy Tepe, gastconservator van het Gorcums Museum vertelt op die avond over hetgeen met de groep destijds in Gorcum en Brielle gebeurd is, de samenstelling van de groep, over de zaligverklaring in 1675, de heiligverklaring in 1867 en over de latere verering in Brielle.
In de groep martelaren waren twee Norbertijner priesters waardoor in de vroegere Norbertijner parochies in onze omgeving (Bokhoven, Elshout, Engelen, Haarsteeg, Hedikhuizen en Vlijmen) nog veel hieraan herinnert. Ook in Drunen zijn er zulke herinneringen en dat heeft te maken met de groep Drunense zouaven die bij de heiligverklaring van de groep in 1867 in Rome aanwezig was. Bart Beaard maakte een inventarisatie van alle herinneringen en vereringen in ons heemgebied en zal aansluitend aan de lezing van Tepe hierover vertellen.

Terechtstelling van de Martelaren van Gorcum. Dit schilderij, met een afmeting van vier bij een meter, hangt in het priesterkoor van de kerk van de Martelaren van Gorcum in Kaatsheuvel

 

27-10-2018 © tekst HKK Onsenoort, foto’s Ad Hartjes

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee