NOV 04
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’
Waar:
kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk

Expositie ‘Mandenmakerij van Vlijmen’ bij heemkundekring

Zondag 4 november is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De nieuwe traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering.

Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij. De export van manden, al of niet gevuld met groenten en fruit, naar Engeland zorgde voor een grote bloei, die in 1930 een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen ca. 1000 mensen werkzaam in de mandenmakerij. Door de vervanging van manden door kisten nam de betekenis van de mandenmakerij geleidelijk af.

In de 2e Wereldoorlog was er een opleving door de gedwongen vervaardiging van gevlochten granaatmanden. Na de oorlog was de mandenmakerij kortstondig van betekenis voor de fabricage van vlechtschermen voor de bouw van 187 noodwoningen in Vlijmen, Nieuwkuijk en ’s-Hertogenbosch.

De mandenmakerijen werden meer en meer handelsfirma’s die allerhande vlechtwerk uit lagelonenlanden gingen importeren. In 2008 beëindigde echter de laatste handelsfirma zijn activiteiten in de regio.

Al in de zestiger jaren had Rietwerk Verboord een folder met rotanproducten, ontworpen door industrieel ontwerper Elmar Berkovich. Collectie Verboord

 

28-10-2018 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee