21 oktober 2018 |
0
0
NOV 10 OKT 11
Wanneer:
12:00 tot 17:00
Wie:
Collectief Brabant
Wat:
expositie
Waar:
voormalige stadhuis van Heusden, Pelsestraat 17

Expositie Collectief Brabant in stadhuis

Op zaterdag 10 en zondag 11 november presenteert Collectief Brabant inspirerend werk in het voormalige stadhuis van Heusden.

Collectief Brabant is een geslaagde mix van fotografen/beeldend kunstenaars. De maandelijkse bijeenkomsten zijn een ontdekkingstocht naar uitersten in de beeldende kunst. “Onze expositie is het resultaat van passie, veelzijdigheid en een eigenwijze benadering. De uitwerking is zowel analoog, digitaal, als met mixed media.” De exposanten zijn: Arold van der Aa, Frans Artz, Ton Dirven, Janet de Graaf, Cees Mutsaerts, Harrie Spapens, Monique Tjallema, Hans van der Ven, Marijn Westhuis.

“Een foto is een geheim over een geheim. Hoe meer hij zegt, hoe minder je weet.” Diane Arbus, Amerikaans portretfotografe

Arold van der Aa woont in Haarsteeg. Voor de uitoefening van zijn beroep beschikt hij over een mobiele donkere kamer, waarmee hij op locatie zijn specialiteit, de wet-plate-fotografie,  kan uitoefenen. Het is een uniek en ambachtelijk procedé. Van der Aa neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de oorsprong van de fotografie met verrassend resultaat.

Frans Artz was in ‘een vorig leven’ werkzaam als docent kunstgeschiedenis en tekenen op het ds. Pierson College in Den Bosch. Hij probeerde zich voor te stellen hoe het is om door de ogen van een schilder te kijken. Zijn foto’s zijn het resultaat van een doorlopend proces, daar waar de ‘gewone’ fotograaf stopt, begin hij. Artz fotografeert op minimalistische, associatieve wijze.

Van Ton Dirven wordt gezegd dat hij foto’s maakt die zich kenmerken door veel fantasie en van een eenvoudige opzet zijn, met een verhaal dat blijft hangen. Het zijn fotografische beelden die balanceren op de grens van fantasie en werkelijkheid. Ze nodigen uit tot beter kijken en de beschouwer wordt als vanzelf meegenomen in zijn eigen fantasie of eigen verhaal dat de foto oproept.

Janet de Graaf maakt verschillende soorten foto’s, maar steeds is haar persoonlijke betrokkenheid leidraad om een onderwerp of thema uit te werken. Het valt op dat zij niet de gebruikelijke ‘fotografische paden’ volgt. “Misschien lijken de foto’s wel wat vreemd of experimenteel, maar dat is niet mijn opzet. Ik wil iets uitbeelden en vanuit mijn eigen beleving zoek ik dan naar de beste vorm en inhoud, en naar de meest geschikte presentatie. Ik zit er niet mee als dat afwijkt van wat gangbaar is.”

Cees Mutsaerts uit Dongen is gespecialiseerd in ‘Dongense’ onderwerpen. Dongen en religie zijn een geliefd onderwerp voor hem. Cees gaat omzichtig te werk en bezoekt zijn onderwerpen vaak, om vertrouwd te raken met de te fotograferen omgeving. Goede voorbeelden daarvan zijn: ‘De moskee van Dongen’, een expositie over de eerste Turkse gastarbeiders en een fotoreportage over het leven van de zusters Franciscanessen te Dongen.

Harrie Spapens uit Goirle heeft een technische opleiding (werktuigbouwkunde) genoten en kijk met een speciaal oog naar zijn omgeving. Hij is een verdienstelijk fotograaf en maakt prachtige series, zoals Drunense Duinen en Underground.

Monique Tjallema gaat als fotografe dicht bij huis op ontdekkingstocht. Een digitale compact, spiegelreflex en diverse analoge camera’s zijn haar niet vreemd in gebruik. Monique werkt bij voorkeur seriematig. Zowel series met maatschappelijke thema’s, als beelden van ruimtes waarin ‘gevangen licht’ een terugkerende rode draad vormt.

Hans van der Ven is geen onbekende meer in het Heusdense. Hij gaf onlangs nog zijn visitekaartje af met een indringende serie foto’s van mensen die lijden aan dementie. Hij maakt verstilde portretten die elk een eigen verhaal vertellen. De mens staat centraal, hun verhaal, situatie, bezigheden en keuzes, is wat hem boeit en wat hij vastlegt met de camera.

Het werk van Marijn Westhuis zweeft op het raakvlak tussen emotie, realiteit, fantasie en esthetiek en is voor het grootste deel afkomstig uit persoonlijke ervaringen. Centrale thema’s zijn kwetsbaarheid, het concept van het geheugen en de interne machinaties van de geest. Ze zoekt naar een echt gevoel van verwondering en wil werken op een onderzoekende manier. Beelden worden intuïtief geassocieerd. “Ik wil mensen, natuur en stilstaande beelden combineren om mijn verhaal te brengen.” Ze streeft naar een poëtische kwaliteit in haar werk.

De openingstijden van deze mooie expositie zijn: zaterdag 10 en zondag 11 november van 12.00 tot 17.00 uur in Pelsestraat 17, 5256 AT te Heusden. Leden van het collectief zijn dan aanwezig om met jou van gedachten te wisselen over het geëxposeerde werk. Entree is gratis en iedereen is van harte welkom. Meer informatie kun je lezen op de website: www.collectiefbrabant.nl.

21-10-2018 © afb. Collectief Brabant

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee