07 oktober 2018 |
0
0

Cryptische waarschuwing of overdreven voorzichtigheid?

Er staat sinds kort een opmerkelijke bord in de Heistraat te Vlijmen. De omgeving van de Grote Kerk-Heistraat-Torenstraat wordt vanaf maandag 8 oktober voorzien van nieuwe waterleidingen. Wellicht verwacht men dat er asbest of spul met die moeilijke aanduiding gevonden wordt en heeft de gemeente hier alvast een voor iedereen bereikbare opslagplek voor gemaakt. De gemeente gaat er blijkbaar vanuit dat iedereen die door die straten rijdt, maar moet weten wat deze aanduiding in deze wonderlijke constructie betekent of moet voorstellen. Zijn de betonnen steunen  die binnen de hekken liggen  gevaarlijk of is het weer gewoon een voorbeeld van het te pas en te onpas moeilijke woorden of uitdrukkingen gebruiken of van het liefst alles maar in het Engels te benoemen?

 

Volgens Wikipedia is het mineraal crocidoliet de gevaarlijkste, donkerblauwe vorm van asbest en wordt ook wel blauwe asbest genoemd. “Het is een vorm van het amfibole mineraal riebeckiet en heeft de samenstelling Na2Fe3+2Fe2+3Si8O22(OH)2. Het vertegenwoordigt maar zo’n 4% van alle verwerkte asbest, de rest is meest chrysotiel. Er is wel vermoed dat deze vorm als enige de gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar uiteindelijk zijn alle vormen van asbest verboden.”

Het klink niet al te geruststellend. Laten we hopen dat het waarschuwingsbord overbodig is.

7-10-2018 (c) tekst en foto Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee