24 september 2018 |
0
0

Volg je gft-afval naar Biezenmortel

Op vrijdagmiddag 12 oktober houdt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een excursie naar Van Iersel Compost in Biezenmortel. Doel is met eigen ogen te zien hoe het gft-afval van de gemeente Heusden hier wordt ontvangen en verwerkt. Graag van tevoren aanmelden via pr@natuurenmilieuheusden.nl. Na aanmelden ontvangt u details over tijd en locatie.

GFT staat voor groente, fruit en tuinafval. Van Iersel in Biezenmortel verwerkt gft van openbare, particuliere en professionele bronnen tot hoogwaardige compost en andere soorten bodemverbeteraars. Bodemverbeteraars stimuleren het bodemleven, brengen voedingsstoffen voor de plant en zorgen voor een betere structuur, afwatering en buffercapaciteit in de bodem. Zij maken van uw gft-afval weer 100% natuurlijke (organische) meststoffen en bodembedekkers, waarmee u uw tuin kunt bemesten en de bodem kunt verbeteren.

Deze activiteiten zijn onderdeel van een programma waarin het afval wordt gevolgd. Doel is mensen inzicht te geven in het resultaat van afvalscheiding en zo minder grijs afval te krijgen. Daarnaast zal er aandacht zijn voor het verminderen van de totale hoeveelheid afval: hoe kun je ook daar als burger en bedrijf aan bijdragen. De vereniging organiseert in het kader hiervan excursies, lezingen en workshops.

In het komende half jaar zijn verder excursies gepland in relatie tot de volgende afvalstromen: papier, apparaten, rioolwater en glas. Eerdere excursies waren gericht op afvalverzameling, PMD-scheiding, plastic hergebruik, glas hergebruik, en vervuiling van oppervlaktewater.

De gemeente Heusden is in 2017 begonnen met omgekeerd inzamelen. Al met al zijn er zeker tien verschillende afvalstromen; onder andere PMD, GFT, papier, glas, textiel, batterijen, apparaten. Al deze stromen worden verwerkt en (deels) gerecycleerd. Alleen het restafval, het grijze afval genoemd, wordt verbrand. Afval betekent dat grondstoffen zijn verbruikt. Steeds meer grondstoffen raken schaars. Hergebruik van grondstoffen is beter voor het milieu en voor uw portemonnee. Kijk op www.natuurenmilieuheusden.nl  voor komende activiteiten.

24-9-2018 9c) tekst NMV gemeente Heusden, foto’s Wilhelmien Marty

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee