16 september 2018 |
0
0

De vergeten glazenier uit Vlijmen

Met de titel ‘De vergeten glazenier uit Vlijmen’ heeft heemkundekring Onsenoort onlangs een mooi boek uitgegeven dat gaat over de Vlijmense glazenier Anton van Hest. Van Hest maakte tot zijn plotselinge overlijden in 1959 vele tekeningen en brandschilderramen. De familie van Hest woonde in Vlijmen in de villa op de hoek Pastoriestraat – Grote Kerk.

De voorzijde van het fotoboek met de afbeelding van Anton van Hest, alsook zijn handtekening.

Na het overlijden van Anton is het gezin in Breda gaan wonen en kocht vervolgens Haarsteegs glazenier Rien van de Pol deze villa. Daardoor is glazenier Van Hest helemaal in het vergeetboek geraakt. Door een toevalligheid heeft het echtpaar Eli en Dinie Maas uit ’s-Hertogenbosch zich in 2003 al afgevraagd: “Wie was deze glazenier en wat heeft hij gemaakt?”. Na jarenlang speurwerk beschikken zij nu over een vrijwel complete inventarisatie van al zijn werken.

 

Een selectie van de afbeeldingen heeft de heemkundekring geplaatst in een mooi boekwerk met bijna 100 kleurenpagina’s. Van het boekwerk zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar bij het secretariaat van de heemkundekring via bestuurs@hkkonsenoort.nl of 0416-320995.

In 1921 maakte Anton van Hest een serie kleurentekeningen van reizigers in de tram, die tot 1937 door Vlijmen liep.

16-9-2018 © tekst HKK, foto’s/afb. collectie Eli en Dinie Maas

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee