23 september 2018 |
0
0

Uniek concert in Cultuurtoren Honsoirde

Voor het eerst in de 160-jarige geschiedenis van de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor (KZNM) geeft het koor een concert in Nieuwkuijk. Het koor heeft ingestemd met een optreden op zondag 30 september in de kapel van Abdij Mariënkroon, onder leiding van 2e dirigent Jan Rutten in het kader van het project Onvergetelijke Klanken & Kleuren.

Kon. Nijmeegs Mannenkoor

Het koor is net terug van een koorreis naar München en is in voorbereiding op de viering van het 160-jarig bestaan in 2019. Dat feest wordt gevierd met optredens in het Concertgebouw in Amsterdam, de thuisbasis de Vereeniging in Nijmegen en een openluchtconcert in het Goffertpark. In volle bezetting bestaat het koor op dit moment uit 90 actieve zangers, verdeeld over 4 stemmen: 1e tenoren, 2e tenoren, baritons en bassen. De grootte van de kapel van Abdij Mariënkroon leidt tot een verkleining van het koor tot ongeveer 40 zangers, het zogenaamde KZNM-light.

Optredens

Het koor treedt al sinds jaar en dag op in binnenland en buitenland en heeft een indrukwekkend palmares opgebouwd: in Europa trad het koor onder meer op in Grimsby, York, Wenen, Regensburg, Parijs (Notre Dame), Straubing, Münster, Bremen, Antwerpen, Gent, Val Dieu, Xanten, Lauffen am Neckar en Worms, St. Omer en Duinkerken en dus onlangs in München. De rijke historie en de daarbij behorende tradities vormen een stevig fundament onder het hedendaags Nijmeegs Mannenkoor. Het predikaat Koninklijk heeft het koor al in 1909 ontvangen en de binding met het koningshuis is aanzienlijk: van 1949 tot haar overlijden in 2004 was Hare Majesteit Koningin Juliana beschermvrouwe van het koor.

Programma
Het programma 30 september bestaat uit een deel voor de pauze, waarin het KZNM het eigen  repertoire zingt dat voor deze gelegenheid zeer toegankelijke nummers bevat. Leonard Cohen, Vera Lynn en You’ll never walk alone zullen in de kapel uitstekend tot hun recht komen.
Het koor is naar Nieuwkuijk gekomen, omdat ze een maatschappelijke verplichting voelden een bijdrage te leveren aan het project Onvergankelijke Klanken & Kleuren. Daarom is na de pauze gekozen voor een meezing-repertoire, waarbij zowel Nederlandstalige als bekende Engelse en Duitse liedjes uit de jaren ’50 en ’60 gezongen worden. Voorbeelden zijn de klok van Arnemuiden, het bekende Edelweiss uit de Sound of Music, mijn  Bonnie die over the Ocean is en Que sera, sera en nog veel meer moois.

Toegang, tijdstip en locatie
Het concert begint om 14.00 uur en de duur is mede afhankelijk van het meezingen van het publiek na de pauze. Het concert maakt onderdeel uit van het dementie-project dat gedurende september en oktober in de Cultuurtoren Honsoirde loopt. Zeker het tweede deel van het concert is zeer geschikt voor mensen met dementie. Zij zijn daarom evenals hun begeleiders van harte welkom. Om de toegang voor iedereen betaalbaar te houden, is de toegang voor zowel het concert als de tentoonstelling op vijf euro gesteld, te betalen aan de entree van de kapel. Meer informatie over het concert en de tentoonstelling is te vinden op de website van Cultuurtoren Honsoirde: www.honsoirde.nl.

Het KZNM in actie

26-9-2018 © tekst en foto’s Honsoirde

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee