01 september 2018 |
0
0

Tropater Berrie Kolmans speelt met taal en muziek

Beter dan met een optreden van tropater Berrie Kolmans kan een weekend bijna niet beginnen. Deze muzikant met cabareteske trekjes speelt met melodieën (tropen) op piano en accordeon en met taal. Hij boeide het zestigkoppige publiek dat zaterdagochtend 1 september naar de Drunense bibliotheek was ‘afgereisd’ voor de eerste Drunense Deining van het seizoen, een vol uur lang. Op 6 oktober vindt de volgende aflevering plaats met een luisterlezing klassieke muziek over Jacob van Eyck. 

Programmamaker bij bibliotheek Heusden, Annick Heijmans, startte 1,5 jaar geleden met Drunense Deining, dat sindsdien een vast groepje belangstellenden kent. Voor deze eerste Deining van het nieuwe seizoen bestond veel belangstelling, met name van senioren.  Heijmans vertelde over de oorsprong van het initiatief : “We willen weten wat er leeft in de gemeente Heusden, er achter komen waar mensen van houden en wat ze willen zien. Tips zijn welkom.”

De neus van de rector

Het was ‘tante Francien’ die met de tip voor een optreden van Berrie Kolmans kwam en het aanwezige publiek is haar daar nu dankbaar voor, want het bleek zeer de moeite waard te zijn. Kolmans ‘ouwehoert’ op humoristische wijze zijn liedjes aan elkaar, met als rode draad zijn Elshoutse roots, zoals in het lied ‘Naar de hoskus’. Daarin zit de kleine Berrie achterop de fiets bij zijn moeder op weg naar Heusden, waar ze langs het bos van dokter Verhoeven komen en hij de haasjes (hoskus), konijnen en fazanten telt. Komisch en origineel was het lied dat hij schreef ter gelegenheid van het afscheid van de rector van de school, waaraan ook hij verbonden was. Een lied dat qua originaliteit en niveau aan drs. P deed denken, én waarschijnlijk ook een gevolg is van de opvallende neus die de rector sierde en de spreekwoorden en gezegdes die er over dit reukorgaan bestaan.

Met de bekende liedjes Cis Verdonk en D’n Boom van Gerard van Maasakkers deed hij het aandachtig luisterende publiek een groot plezier en dat gold zeker ook voor het lied van Harrie Jekkers: ‘Het Levenslied van de Dood’. “Nu ik nog leef wil ik sterven van geluk. Ik ben nog niet aan doodgaan toe.” Een poëtisch nummer dat voor een mooi slotakkoord zorgde van het optreden van deze tropater. Als iemand in de nabije toekomst de Straatnaamcommissie van de gemeente Heusden op de hoogte brengt van zijn capaciteiten, dan zal een straatnaambord in Elshout, de zogenaamde ‘Kolmanslaan’ er beslist komen.

Universele thema’s

Toehoorder Frank Durant over het optreden: “Van Berrie Kolmans krijg je aan het begin van zo’n weekend gewoon goeie zin. Op een speelse en luchtige wijze babbelend over omes en tantes, over  bomen, haasjes en fazantjes lijkt het te gaan, over  koetjes en kalfjes, over al te alledaagse ogenschijnlijk heel lokale zaken. Wat vooral echter aanspreekt is dat door en achter het lokale in feite algemene, universele, oer-menselijke thema’s schuilgaan. Tropator Berrie Kolmans gaat van lokaal naar globaal. Hij weet je te pakken met zijn liedjes en taal.”

 

Tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee