‘Sticky Business’ voor kleine vleermuis

Vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance regio ’s-Hertogenbosch rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze door de gemeenten Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Maasdriel, Vught en Zaltbommel erkende en gesubsidieerde stichting, die in 1985 werd opgericht en met professioneel, geschoolde vrijwilligers werkt, doet veel om het leed van dieren -en vaak ook de baasjes- te verzachten. Dat kun je allemaal lezen op: http://www.dierenambulancedenbosch.nl/. Aflevering 5 gaat over een vleermuis die tegen een plakkerige vliegenstrip is aangevlogen.

Er kwam een melding binnen van een bedrijf. Zij hadden een vleermuis in het gebouw. Nu was dat op zich nog niet het grootste probleem. Het beestje bleek helaas tegen een plakkerige vliegenstrip te zijn aangevlogen en zat daar helemaal aan vastgeplakt.

Wij zijn zo snel mogelijk naar het bedrijf gereden. Eenmaal daar bleek het nog veel erger dan ik dacht. De vleermuis had zelf natuurlijk zoveel mogelijk geprobeerd om los te komen. Hierdoor was hij alleen maar meer verstrikt geraakt. Zijn hele lijfje en vleugeltjes zaten vast aan de strip. Het enige wat hij nog kon bewegen wat zijn hoofdje. Je zag aan hem dat hij volledig uitgeput was. Ik vreesde het ergste. We moesten dus zo snel mogelijk handelen. De vraag was alleen hoe. De vleugeltjes van een vleermuis zijn zo flinterdun…..ik wilde daar zelf echt niet aan gaan zitten peuteren, want dan zouden de vleugeltjes helemaal beschadigen en zou het beestje nooit meer kunnen vliegen.

We hebben contact opgenomen met de opvang om advies te vragen. Hij adviseerde ons om de strip zo kort mogelijk bij de vleermuis af te knippen en de vleermuis met strip en al mee te nemen.

We hebben de strip zo kort mogelijk afgeknipt, de vleermuis in een donker doosje gedaan en zo gauw we konden naar de opvang gereden. Ik maakte me echt zorgen. En vroeg me af of hij het wel ging redden, want hij was helemaal op door zijn lange geworstel. Je zag hem naar adem happen. Wie weet hoe lang hij al aan die strip heeft gehangen.

De man van de opvang zei dat hij het probleem zelf niet ging oplossen omdat de vleugeltjes te fragiel zijn. Hij heeft de vleermuis naar een speciale opvang gebracht waar ze met een bepaalde stof de lijm op de strip konden oplossen. Dit is een proces wat wel even duurt, maar wat zeker het proberen waard is. Hij had er meer zien opknappen hiervan. Het had dus even wat voeten in aarde, maar het is gelukkig allemaal gelukt. De vleermuis is daarna aangesterkt en kon vervolgens weer vrij gelaten worden.

Wij waren zo dankbaar om dit te horen. Hebben we toch goed gehandeld in deze. En de vleermuis is weer lekker vrij. Het was zijn tijd gelukkig nog niet.

 

17-9-2018 © tekst en foto’s Corina

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee