30 september 2018 |
0
0

Lezing prof. Klinkert over Tweede Wereldoorlog

Op donderdag 11 oktober heeft heemkundekring Onsenoort prof. Wim Klinkert uitgenodigd om een lezing te houden over de aanloop naar en het begin van de Tweede Wereldoorlog. De lezing wordt gehouden in het Oude Tramstation, Heusdenseweg 16 te Elshout, begint om 19.30 uur en de entree is € 4,- incl. kop koffie/thee bij binnenkomst. S.v.p. vooraf opgeven bij het secretariaat per mail bestuur@hkkonsenoort.nl of telefonisch 0416-320995.

Klinkert zal onder meer ingaan op het Interbellum, de periode tussen 1e en 2e Wereldoorlog, de algemene staat van het Nederlandse leger, de vrijwillige Landstorm, de mobilisatie in 1939, de inval van de Duitsers op 10 mei 1940, de verdedigingslinies in Limburg en het krijgsgevangenschap.

Wim Klinkert is hoogleraar Militaire Geschiedenis aan zowel de Universiteit van Amsterdam en de Militaire Defensie Academie. Zijn specialisaties zijn de Nederlandse militaire geschiedenis tussen 1870 en 1945, de militaire geschiedenis van Brabant en de geschiedenis van het militair onderwijs.

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger ons land binnen o.a. in Limburg. Daar waren toen bij de verdedigingslijnen Maaslinie en Peel-Raamstelling veel militairen uit onze omgeving gelegerd in het 17e Regiment Infanterie. Op de eerste dag van de oorlog werden we ook geconfronteerd met de harde realiteit van een oorlog want drie plaatsgenoten sneuvelden; Marien de Wit uit Drunen in een kazemat in Roermond en Mari van Esch uit Haarsteeg en Loek van Zon uit Vlijmen beiden in kazematten in Kessel (L).

30-9-2018 (c) tekst en foto professor Wim Klinkert HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee