06 september 2018 |
0
0

Jeffrey Hazendonk wint zonnebloemwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) voor de eerste keer een zonnebloemwedstrijd. In de afgelopen weken zijn de kanshebbers bezocht, en de opgegeven gegevens nagemeten. In de categorie grootste diameter bloem wonnen Geertje en Henk Christiaanse uit Oudheusden met 43 cm de eerste prijs. De prijs voor de hoogste plant ging met 353 cm naar Martien en Corrie Klerks uit Drunen; hun plant was daarmee maar één centimeter hoger dan die van de nummer twee. En de prijs voor het grootste aantal bloemen per plant ging naar Jeffrey Hazendonk uit Nieuwkuijk met maar liefst 93 bloemen en knoppen in één plant! De drie winnaars lootten voor de hoofdprijs: een ballonvaart met BallonAIRpoort uit Haaren. De hoofdprijs werd gewonnen door Jeffrey Hazendonk en hij gaat zeer binnenkort mee de lucht in. Jeffrey ontving de prijs uit handen van de hoofdsponsor, Rud van Herk eigenaar van BallonAIRpoort.

De overige prijswinnaars, in totaal drie per categorie, ontvingen ook allemaal een prijs. En daarnaast waren er nog diverse aanmoedigingsprijzen. Veel deelnemers hadden problemen door de droogte en hoge temperaturen dit jaar. Veel zonnebloemplanten bleven daardoor erg klein of hebben het niet gered tot het meetmoment van eind augustus. Ook die ene onweersbui met windvlagen speelde enkele deelnemers parten en hun zonnebloemen waaiden om of braken af, bij enkelen helaas net voor het meetmoment.

Doel van de wedstrijd was om aandacht te vragen voor de teruggang in aantallen insecten, waaronder hommels en bijen. Een van de redenen dat de insecten uitsterven is omdat er voor hen steeds minder voedsel te verkrijgen is onder andere doordat er steeds meer bebouwing komt en tuinen ook steeds meer vol gelegd worden met tegels. Bloeiende bloemen en de zonnebloem met z’n felgele bloemen in het bijzonder trekken vele insecten aan. Met hun bezoek bestuiven de insecten dan de bloemen en krijgen daarvoor als beloning nectar. Dezelfde bijen die de (zonnebloem)nectar halen, bevruchten ook ons fruit en groenten. Zodat ook wij kunnen blijven eten.

6-9-2018 © tekst NMV Heusden, foto prijswinnaar Dick Buskermolen

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee