28 september 2018 |
0
0

Heusden en (klimaat)verandering

Helaas moest ik onlangs constateren dat we een behoorlijk behoudend gemeentebestuur hebben. Niet dat ik daarover verwonderd ben, maar dat het zo behoorlijk achter de feiten aanloopt, heeft mij verrast, vooral ook omdat je met een voormalig GroenLinks-wethouder en verjonging in het college en ook in de gemeenteraad verwacht dat zij investeren in een duurzame toekomst.De klimaatverandering gaat namelijk zijn tol eisen. Dat is kennelijk nog onvoldoende doorgedrongen in Heusden, maar waar dan wel de prioriteiten liggen, is mij ook niet echt duidelijk.   

Ik vind dat het college en de gemeenteraad met de renovatie van de Voorste Venne, waar ze jaren over vergaderd en geruzied hebben, een flinke bok geschoten hebben door het gebouw niet te voorzien van zonnepanelen en door geen gebruik te maken van verwarming door een aardwarmtepompinstallatie! Het gebouw wordt zeer waarschijnlijk verwarmd met gas uit Groningen, waarvoor ik hierbij als inwoner van Heusden mijn oprechte excuses aanbied.

Als particulieren met respect voor het leven en de natuur, hebben wij (mijn partner en ik) zonnepanelen aangeschaft (18), de muren van ons huis en het dak geïsoleerd, alle energie-slurpende huishoudelijke apparaten vervangen door moderne met A++, alle lampen door spaar- en Led-exemplaren en onlangs nog de oude HR-verwarmingsketel door een nieuwe ketel met hybridewarmtepomp. Hoera, van energielabel F is ons huis naar A gegaan! En als we fietsen, en dat doen we vaak, dan maken we geen gebruik van onze zuinige hybrideauto, de Prius.

Al die investeringen zijn een rib uit ons lijf, maar zoals met het verhaal van Eva, geschapen uit de rib van Adam, loopt het goed af. En denk nou niet dat wij van die geitenwollensokkentypes zijn, met ingevallen wangen en kromme schouders, vanwege de last van de klimaatverandering. We letten echt op onze ecologische voetstappen, maar zonder onze Bourgondische inslag geweld aan te doen.

Van de gemeente Heusden waarin we wonen, verwachten we vooral een voorbeeldfunctie, zoals energiemaatregelen voor gebouwen als de Voorste Venne, die na een renovatie energieneutraal horen te zijn. Want dat is de toekomst! Door zo’n goed voorbeeld stimuleer je ook burgers om een wezenlijke bijdrage te leveren aan minder Co2-uitstoot in de gemeente waarin ze wonen en om de juiste energiemaatregelen te nemen.

Onbegrijpelijk dat Heusden die kans laat liggen. We krijgen de gemeenteraad en het college dat we verdienen. Dus niet mopperen! Laten we daarom maar blij zijn met adviesbureaus en een energiecoöperatie die de zon zien stralen, de wind voelen waaien, het water horen stromen en de circulaire economie omarmen, waardoor onze gemeente toch nog bij de tijd blijft.

29-9-2018 © tekst Rieky Schalken 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee