09 september 2018 |
0
0

“Gepensioneerden betalen in toekomst de tol”

In de nieuwsbrief van KBO SOGH stond onlangs een interessant artikel over het huidige pensioenstelsel. Omdat het alle Heusdense senioren betreft heeft HalloHeusden dit artikel, met toestemming, overgenomen.

“Met meer vrijheid zouden pensioenfondsen het nog beter doen. Als pensioenfondsen de huidige welvaart voor ouderen willen veilig stellen moeten ze de komende jaren een gemiddeld rendement van 7% maken. En dat is ook haalbaar, zo zegt beleggingsstrateeg Supriya Menon van Pictet Asset Management in het rapport The Age of Risk.

 

Regels zijn te streng

Pensioenfondsen moeten dan wel meer risico durven en mogen nemen, zegt Menon. Een gemiddeld pensioenfonds heeft 34% in aandelen belegd. Dat percentage zou verhoogd moeten worden naar 50%. De strenge Nederlandse pensioenregels, opgelegd door de overheid, verbieden pensioenfondsen om meer risico te nemen dan ze nu doen.

Gepensioneerden betalen daarvoor in de toekomst de tol, doordat mogelijk op pensioenuitkeringen gekort zal moeten worden. Volgens Pictet is het beleid van de Nederlandse overheid ten aanzien van pensioenfondsen nogal conservatief.

Ondanks dat feit doen Nederlandse pensioenfondsen het naar verhouding goed. De grootste pensioenbeheerder van Nederland, APG, zat vorig jaar op een rendement van 7%. Dat is dus ruim voldoende, maar het effect van dat succes wordt teniet gedaan door de strenge overheidsregels, die pensioenfondsen dwingen hun verplichtingen te berekenen aan de hand van de marktrente en die is onrealistisch laag.”

*Bron: KNVG Nieuwsbrief 11-8-18

9-9-2018 © tekst en afb. KBO SOGH, foto Pixabay

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee