16 september 2018 |
0
0

“Ik feliciteer Honsoirde met dit mooie project”

“Het is voor het eerst dat we een project entameren waarin verschillende kunstvormen met een maatschappelijk thema samenkomen”.  Voorzitter Hildo van Engen van Honsoirde, de stichting die haar domicilie heeft in de Donjon-toren van abdij Mariënkroon waar het kleinschalige culturele activiteiten houdt, opende zondag 16 september het nieuwe seizoen. Aan wethouder Peter van Steen, met onder andere ouderzorg en kunst en cultuur in zijn portefeuille was de eer gegund om de expositie ‘Onvergetelijke klanken en kleuren’ officieel te openen.

Van Engen ging kort in op de frisse wind die is gaan waaien bij Honsoirde, met een aantrekkelijk jaarprogramma als resultaat. Over het eerste bijzondere project ‘Onvergetelijke klanken en kleuren’, zei hij dat dementie iets is dat ons allemaal aangaat, iets waar we direct of indirect mee te maken hebben of krijgen. “Dementie wordt volksziekte nr.1. Deze expositie komt in sommige gevallen heel dicht op de huid. Wij van Honsoirde zijn heel benieuwd of dit project teweegbrengt wat we ervan verwachten.”

Liefdevolle benadering

Namens het kunstenaarscollectief deed Hans van der Ven het woord. “Bij kunstenaars bestaat de behoefte om naar de werkelijkheid te kijken, maar wat voor de een waarheid is, is voor de ander een leugen. Wat wij als kunstenaars voelen bij dementie, zult u op deze expositie ervaren.” Er ontstond bij de eerste kennismaking tussen de vijf deelnemende kunstenaars volgens Van der Ven gelijk een klik. “De verschillende disciplines vullen elkaar geweldig aan.” Hij belichtte vervolgens de kenmerken van zijn mede-exposanten, zoals de tijdelijkheid die het werk van Thea Schulz kenmerkt, de bijzondere combinatie van materialen die Kees van Cappellen hanteert, de portretten van Romy van Rijckevorsel die over vergankelijkheid gaan en steeds meer van figuratief naar abstract en de experimenten van Inge van Rijsbergen en haar menselijke figuren die grenzen aan levensechtheid. Met betrekking tot zijn eigen werk refereerde hij aan de schrijver Hugo Borst, die de demente mens en dan met name in relatie met de zorg in verpleeghuizen, op de kaart gezet heeft. “Maar wat ik zelf heb gezien op Sint Janshof is zorg met een onvoorstelbare liefdevolle benadering, die een groot applaus verdient.” Dat gemeend applaus klonk vervolgens in de kapel van de abdij.

Verbintenis tussen kunst en zorg

De kersverse wethouder Peter van Steen sprak over een mooie, inspirerende omgeving voor de expositie en zei het een eer te vinden om deze te mogen openen. “Goed om te horen dat Honsoirde ieder jaar een bijzonder project op poten gaat zetten, waarbij dit jaar de grenzen tussen cultuur en zorg geslecht worden. Zo’n samenwerking als met het Alzheimer Café Heusden juichen wij toe. Dementie is een rotziekte, waar we niet graag mee geconfronteerd worden. Het is goed dat er aandacht aan besteed wordt en het zorgt voor een andere manier van naar de ziekte kijken en mee omgaan. De timing van het project, zo vlak voor de Wereld Alzheimer Dag op 21 september, is perfect. Ik feliciteer Honsoirde met dit mooie project, waarin de verbintenis wordt gezocht tussen kunst en zorg.”

Vrolijkheid en gezelligheid bracht Alzheimerkoor de Vergeet-mij-Nietjes uit Oss en Uden. Het koor trad deze middag twee keer op met liedjes uit de oude doos, zoals Sofietje, Café aan de Haven en Brandend Zand. Dat samenzang verbroedert was al snel duidelijk.

Ik ben niet kwijt

Op zondag 23 september kun je van 13.00 tot 17.00 uur weer de expositie bezoeken. Om 14.00 en 15.30 uur vindt een lezing plaats en wordt een film vertoond in de La Courtzaal door Sjef van Bommel. ‘Hoe is het om de liefde van je leven kwijt te raken aan dementie?’ Langzaam ziet Sjef zijn bruisende, intelligente en sociale partner veranderen in een onzekere en opvliegende man. Maar hij ontdekt ook dat kunst van grote betekenis kan zijn voor zijn dementerende partner.

Een visie op de expositie, die zeer uiteenlopende reacties opriep van: fascinerend, bijzonder, briljant, schokkend tot knap, vind je elders op deze site.

16-9-2018 © tekst H. Dingemans, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee